+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Mesane Taşı Belirtileri

Ameliyat ve Taş Kırma Yöntemleriyle Tedavi

Mesane taşı, mesanedeki sert mineral kütleleridir. Mesane taşları, mesanede bekleyen yoğun idrar içerisindeki minerallerin kristalleşmesiyle gelişir. Bu genellikle mesane tamamen boşaltılamadığı ve geride artık idrar kaldığı zaman olur. Mesane taşı belirtileri görülmesiyle birlikte bazen taşlar hala çok küçükken idrar yoluyla dışarı atılabilir. Ancak büyük olmaları durumunda mesanenin duvarına yapışabilir. Bu gerçekleşirse, zaman içinde daha fazla mineral kristalleri toplanarak taş daha büyük hale gelir.

[widget-131]

Mesane taşları tedavisinde hızlı teşhis ve ileri teknoloji tedavi yöntemleri!

Mesane taşı oluşumu çeşitli nedenlere bağlıdır. Mesane taşı nasıl tedavi edilir sorusu da bu konuyla alakalı en çok merak edilenler arasındadır. Mesane taşı çok küçük olursa tedavi edilmesine gerek kalmaz, alınan sıvının artırılmasıyla düşürülebilir. Ancak taşın büyümesi durumunda farklı tedavi seçenekleri tercih edilebilir.

Mesane taşı belirtileri görüldüğünde mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. İdrar yolunda tıkanıklığa neden olabilecek olan bu taşlar geri dönüşü olmayan sorunlarla sizi baş başa bırakabilir.

İdrar Yaparken Ağrı Neyin Habercisi?

Mesane taşı belirtileri bazı hastalarda hemen farkedilir, bazı hastalarda ise uzun zaman sonra fark edilebilir. Bu nedenle kişinin belirtileri gözlemlemesi tedavi şeklinin oluşturulmasında oldukça etkilidir.

Mesane taşı belirtilerini görünce doktorunuza başvurun!

Mesane taşı belirtileri hemen ortaya çıkmayabilir. Genellikle taşlar büyüdüğü zaman çeşitli belirtiler gösterebilirler. Böyle bir durumda mesane taşı belirtileri şunları olabilir;

  • Peniste hissedilen rahatsızlık veya ağrı
  • İdrar yaparken idrarın geç gelmesi veya kendiliğinden ağrılı bir şekilde durması
  • Alt karın bölgesinde ağrı
  • İdrar yaparken ağrı ve rahatsızlık
  • İdrarda kan görülmesi
  • Bulanık veya anormal koyu renkli idrar
  • Geceleri sık idrara çıkma

Mesane taşlarının çoğu, prostat büyümesinin neden olduğu bir sorun olarak, 40 yaş ve üstü erkekleri etkilemektedir. Mesane taşlarının çocukları etkilemesi, eğer doğuştan gelen bir mesane anomalisi yok ise nadirdir. Çocuklarda, yatak ıslatmalarına yol açabilir ve çok nadiren bazı erkeklerde ağrılı priapizm gelişmesine neden olabilir.

[widget-132]

Mesane taşı tedavi yöntemleri ile sağlığınıza hızla kavuşun!

Eğer hala küçükken mesane taşı teşhisi yapılırsa sadece su miktarının arttırılması ve ilaç tedavisi yeterli olabilir. Ancak mesane taşı büyükse farklı yöntemler denenebilir. Mesane taşı büyük ise mesane taşı tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Taşları kırmak (kapalı mesane taşı ameliyatı): Mesane taşı belirtileri görüldüğünde mesane taşı tedavisi için en sık kullanılan bu yöntemde sistoskopi yani endoskopik yöntem ile mesane içine girilir, mesane taşlarını kırmak için lazer veya ultrasonik litotriptör kullanılır. Bu yönteme sistolitotripsi denilir. Anestezi altında gerçekleştirilen yöntem herhangi bir komplikasyona neden olmaz. Taş oluşmasına neden olan durum prostat büyümesi ise aynı aynı anda prostat ameliyatı da yapılır. Böylece hasta hem taşından hem de onu oluşturan nedenden kurtulmuş olur.
  • Açık ameliyat: Mesane taşı ameliyatına ek olarak, çok büyük prostat büyümesi veya divertikül eşlik ediyorsa, açık yöntem ile hem taşlar alınır hem neden olan sorun düzeltilir.  Mesane taşı ameliyatı sırasında mesaneye bir kesi yapılır ve mesane taşları çıkarılır. Bu tedavi yöntemi de genel anestezi altında yapılmaktadır.

Mesane taşı erkeklerde sık görülmekte ve prostatit, sistit, epididimit, orşit gibi bazı sorunlara neden olmaktadır. Tedavisi oldukça kolaydır, tedaviden kaçınmamayı tavsiye ederim. Mesane taşı tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi ve kişiye özel tedavi için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dikkat Edin!

Mesane taşları 50 yaşın üzerinde ve erkeklerde daha sık görülür. Çocuklarda ve gençlerde ise mesane taşı oluşumu nedeni genellikle doğumsal kaynaklıdır. Kadınlarda bir mesane anomalisi eşlik etmiyorsa daha nadir görülür.

Mesane Taşı Ciddi Komplikasyonlara Neden Olabilir!

Mesane taşı tedavisi için ilk adım her zaman fizik muayene olmalıdır. Muayene sırasında Pelvik bölgede ağrı hissedebilir.

Mesane taşı teşhisi ne kadar hızlı yapılırsa sorunun çözümü o kadar hızlı olacaktır. Hastanın mesanesinde ve idrar yollarında kalıcı hasarlar oluşması önlenecektir. Mesane taşı belirtileri görüldüğünde mutlaka uzmana danışmak gerekmektedir.

İdrar tahlilinde kan, bakteri ve kristalize mineraller görülmesi şüphe doğrucaktır.

Ultrasonografi veya röntgen, gerekirse bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerle mesane taşı tanısı hemen konulabilir. Hastanın durumu, taşın büyüklüğü, hastaya ait diğer bulgular, taş oluşumunun nedenine yönelik bulgular, mesane taşının tedavisi için uygun tedavi yönteminin seçiminde etkili olacaktır. Mesane taşı tedavisi hakkında bilgi almak ve mesane taşı belirtileri konusunda endişelerinizi gidermek için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05