+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Mesane Taşı Tedavisinde Kapalı Cerrahi (Sistolitotripsi)

Endoskopik Mesane Taşı Ameliyatı (Sistolitotripsi) - Kapalı Mesane Taşı Ameliyatı

Mesane taşı tedavi şekli taşın büyüklüğüne, sayısına, taş oluşumuna neden olan ek patolojiye, hastanın klinik durumuna göre belirlenir. Mesanedeki taş 0.5 santimin altında ise kendiliğinden düşmesi beklenir ya da yardımcı tedaviler ile düşürülür.

Mesane taşı kapalı ameliyatı için hastamızın tamamıyla doğal idrar yolundan girilerek, herhangi bir kesi yapmadan mesane içinde taşa ulaşırız. Taşları lazer, pnömotik litotriptör veya ultrasonik litotriptör kullanarak kırarız. Taş parçaları dışarı çıkarılır. Uygun bir planlama ile gerektiğinde idrar yolu tıkanıklıkları ve prostat büyümesi gibi durumlar da aynı anda kapalı mesane taşı ameliyatı ile düzeltilebilir. Hızlı iyileşme süreci ve yüksek hasta memnuniyeti nedeniyle mesane taşı kapalı cerrahi tedavisi tercih edilir. Mesane taşı belirtileri görüldüğünde mutlaka mesane taşı tedavisi için harekete geçilmelidir.

[widget-131]

 

Endoskopik (Kapalı) Mesane Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mesane taşı kapalı cerrahi tedavisi genel ya da spinal anestezi altında yapılır. Endoskopik aletlerle hastanın idrar yoluna girilerek idrar torbasına ulaşılır. İdrar torbasında görülen taşlar kapalı mesane taşı ameliyatı sırasında iki farklı aletle kırılabilir.

Bir tanesi mekanik kırma yapan (pnömatik, ultrasonik), diğeri de lazerle kırma yapan taş kırma cihazlarıdır. Bu cihazlar sayesinde taş parçalanarak küçük boyutlara getirilir ve yıkama aletleri ile çıkarılır. Endoskopik mesane taşı ameliyat aletlerinin içerisinden geçen ve taşı tutan yakalama aletleri ve basketler de taşların çıkartılmasını kolaylaştırmaktadır. İşlem sonrası hastaya genellikle bir sonda takılır. Hasta 1 gece hastanede kalır. Hastamızın iyileşme süresi hızlıdır.

Perkütan Sistolitotripsi - Kapalı Mesane Taşı Ameliyatı

Perkütan sistolitotripsi de tercih edilen bir diğer mesane taşı tedavisi yöntemidir. Bu ameliyatta cillten mesaneye bir iğne yardımıyla girilir, delik genişletilerek mesane içine giren bir tüp yerleştirilir. Tüpün içinden özel aletlerle girilerek taşlar kırılıp, dışarı çıkartılır. Bu ameliyat genel anestezi veya spinal anestezi altında yapılabilir. Bu yöntem genellikle çok büyük taşların varlığında tercih edilebilir.

Mesane taşı, tedavi edilmediğinde böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz etkilere neden olacağı için mutlaka tedavi edilmelidir. Mesane taşı kapalı ameliyat süreci ya da mesane taşı açık ameliyat hakkında bilgi almak için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-132]

[widget-129]

Yapılmış Yorumlar (2)

Murat Taştan
17 Ekim 2023, 07:50

Uzun süre mesanede taş kalırsa ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim veya zararı varım ağrı ve herhangi bir zorlama yok şu anda yaklaşık bir buçuk ay dadüşüremiyorum teşekkür ederim

Prof. Dr. Sinan Ekici
09 Kasım 2023, 01:05

Murat bey, mesanede uzun süre kalan taşlar büyüyebilir, enfeksiyon kaynağı oluşturabilir.

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05