+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Testis Kanseri Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Testis Kanseri Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Testis kanseri testislerde bulunan hücrelerin anormal büyümesi durumudur.  Testisler, spermin üretildiği erkek üreme organlarıdır. Sperm üretiminin ve saklanmasının yanı sıra, testisler libido için gerekli olan ve ereksiyon ya da boşalma gibi faaliyetler için gerekli olan testosteron hormonunu üretmektedir.

Testis kanseri söz konusu olduğunda kanser genellikle sadece bir testiste görülür. Kanser vakalarının sadece %5’inde testis kanseri her iki testiste birden görülmektedir. Normal hücreler dönüştüğünde ve kontrolsüz olarak çoğalmaya başladığında kanser oluşur. Bu kontrolsüz büyüme, tümör olarak adlandırılan anormal hücre kütlesinin ortaya çıkmasını sağlar. Bazı tümörler hızlı büyür, bazıları daha yavaş büyür.

Testis kanserinin erken teşhis edilmemesi ve tedavisi yapılmaması durumunda kanserin yayılma ihtimali yüksektir. Testis kanseri genellikle böbrekler, yakın alandaki lenf düğümleri veya akciğerlere yayılmaktadır. Nadiren de olsa karaciğere ve beyine yayılması mümkündür. Testis kanseri sonrası dikkat edilmesi gerekenler merak edilmektedir. Ancak yukarıda detaylıca anlattığımız testis kanseri ile alakalı birkaç bilgi daha vermek doğru olacaktır.

Testis Kanseri Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Testis kanseri sonrası dikkat edilmesi gerekenler hastalar tarafından önemsenmesi gereken birçok faktörü içerir. Ancak öncesinde testis kanseri ile alakalı hastaların öğrenmek istedikleri birkaç konuya değinmek istiyoruz. Çoğu durumda, cerrahi işlemle testislerin çıkarılması uzun süreli cinsel sorunlara neden olmaz. Ancak testis kanseri tedavisi öncesinde bazı cinsel sorunları bulunan kişilerin bu problemlerinin kötüleşmesi de mümkündür.

Testis kanseri sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sırada doktor tarafından verilen talimatlara uyulması ve ilaçların düzenli kullanılması gelmektedir. Aynı zamanda hastanın beslenmesine dikkat etmesi ve işlem sonrasında istirahat ederek vücudunun güç toplamasını beklemesi önemlidir. Testis kanseri ilk 2 yıl içinde yeniden tekrarlayabilir. Bu nedenle aylık kendi kendine muayenelerin mutlaka devam ettirilmesi istenmektedir. Böylelikle anormal bir durumda erken müdahale mümkün olacaktır.

Testis Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Testis kanseri, 15-35 yaşlarındaki genç erkeklerde en sık görülen kanser türüdür, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Çoğu erkek testis kanserini şans eseri ya da kendi kendine muayene sırasında bulur. Testis kanseri teşhisi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ancak her zaman ilk yöntem fiziki muayenedir. Fiziki muayene sırasına anormal bir kitle hissedilirse testis kanseri teşhisi için başka testler istenebilir.

Testis kanseri tedavisi ile alakalı birçok merak edilen konu vardır. Testis kanseri söz konusu olduğunda tek tedavi seçeneği ameliyattır. Testis kanseri tedavisi için kullanılan cerrahi işlem sırasında testisler çıkarılmakta ve kanserli doku tamamen alınmaktadır. Testis kanseri tedavisi sonrasında kemoterapi veya radyasyon terapisi kullanılabilir. Kemoterapi genellikle vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan kanser için kullanılır.

Testis kanseri sonrası dikkat edilmesi gerekenler ya da testis kanseri teşhis ve tedavisi ile alakalı merak ettiğiniz tüm sorularınız için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05