+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

İdrar Tahlili Neyi Gösterir?

İdrar Tahlili Sonucu Ne Zaman Çıkar?

İdrar testi ile vücudun birçok organındaki hastalıkları bulmak mümkündür. İdrar tahlili herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için kullanılan bir teşhis yöntemidir. İdrarda kan bulunması böbreklerde, idrar sisteminde veya mesanede farklı hastalıkların işareti olabilir. İdrar tahlili neyi gösterir, hangi hastalıklara işaret eder, incelenmesi gerekir.

İdrarda bulunan şeker, diyabetin bir işareti olabilir.

İdrardaki protein, böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir ve uzun süreli diyabetin böbrek hasarının erken belirtilerini tespit etmek için kullanılabilir. İdrarın biyokimyasal analizi böbrek taş, miyeloma ve porfiri tanısında yardımcı olabilir.

İdrar tahlili sonuçları ne demek, idrar sonuçları nasıl değerlendirilir merak ediyorsanız sayfamızdan bilgi sahibi olabilirsiniz.

İdrar Tahlili Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

İdrar tahlili sonuçlarının değerlendirilmesi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. İdrar tahlilinin ile değerlendirmesi rengi ve berraklığını kontrol eden görsel sınav ile yapılır.  İdrarın içinde kan varsa, rengi kırmızı veya koyu kahverengi olabilir. Aynı zamanda idrarın köpüklü olması böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir.

İdrar tahlili sonucu ne zaman çıkar?

İdrar tahlili sonucu ne zaman çıkar sorusu merak edilmektedir. Ancak idrar tahlili sonucu ne zaman çıkar sorusuna verilecek tek bir cevap yoktur. İdrar tahlilinin hangi hastalıklar veya durumlar için istendiği sonucun çıkma süresini değiştirmektedir. Ancak rutin bir idrar tahlili sonuçları aynı gün çıkabilmektedir. Daha detaylı bir taramada ise sonuçların çıkması uzun sürebilir. Mikroskobik bir muayene, aksi halde görülmeyecek kadar küçük şeyleri kontrol eder. İdrar tahlili için mikroskobik muayene sırasında idrarda olmaması gerekenler; kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, bakteriler, kristallerdir. İdrar tahlili yukarıdaki testlerin ardından kimyasal olarak da test edilmektedir. Kimyasal test sırasında aşağıdakilerle alakalı bilgi alınabilir;

  • Asitlik veya pH değerleri: Asit normalin üstünde ise, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu veya başka bir durum olabilir.
  • Protein: Bu, böbreklerin doğru çalışmıyor olduğuna dair bir işaret olabilir. İdrar tahlili sonuçları incelenirken protein değerleri göz önünde bulundurulur.
  • Glikoz: Yüksek şeker içeriği diyabet için bir belirteçtir.
  • Beyaz kan hücreleri: İdrarda beyaz kan hücrelerinin görülmesi enfeksiyon belirtisidir.
  • Bilirubin: Karaciğerin düzgün çalışmadığı anlamına gelir. İdrar tahlili sonuçları için bu bilirubin değerleri önemlidir.

İdrar tahlili sonuçlarının değerlendirilmesi klinik ortamında ve uzmanlar tarafından yapılır. Belirti gösteren hastalığa uygun diğer tanı yöntemleriyle de desteklenir.

İdrar Tahlili Aç Karnına Mı Yapılır?

İdrar tahlili aç karnına mı yapılır sorusu, idrar tahlili istenen tüm hastaların merak ettiği soruların başında gelmektedir. Ancak idrar tahlili birçok hastalığın teşhisi için istenebileceğinden testin aç karnına mı yoksa tok karnına mı yapılması gerektiği konusunda net bilgi doktorunuz tarafından verilmektedir.

İdrar tahlili, fiziksel, kimyasal ve mikroskobik olarak yapılmaktadır. Testler, normal ve anormal metabolizmanın, hücrelerin ve bakteriler gibi, idrardaki birkaç maddeyi tespit eder.

İdrar tahlili sonuçları ile hastalıklara hızlı teşhis!

İdrar tahlili teşhis yöntemleri arasında ilk sırada gelmektedir ve genellikle herhangi bir hastalıkla alakalı ilk gözlemlemenin yapılmasını sağlamaktadır. İdrar tahlili neyi gösterir, idrar tahlili sonuçları ne zaman çıkar veya idrar testi nasıl değerlendirilir sorularınızın detaylı cevabı için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05