+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Böbrek Kisti Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kistler İçin En Hızlı Tanı Yöntemleri

Böbrek kisti böbreklerde oluşan sıvı keseleridir. Böbrek kistleri renal kistler olarak da bilinirler. Genellikle bu kistler basit kistler olup, ince duvarlı ve su benzeri bir sıvı içerirler. Böbrek kistleri yaşlı kişilerde oldukça yaygındır ve genellikle belirti göstermezler. Böbrek kistleri nadiren semptomlara neden olduklarından, diğer nedenlerden dolayı yapılan görüntüleme testleri sırasında rastlantısal olarak tespit edilmektedirler.

Bazı basit böbrek kistleri değişim göstererek tümöre dönüşebilir. Bu tür kistlerin yakın takibi ve erken teşhis ve tedavi planının hazırlanması oldukça önemlidir.  Aksi halde basit kistler semptomlara neden olmadıkça, çok büyüyüp çevre dokulara ve damar yapılarına bası uygulamadıkça veya böbrek fonksiyonlarına zarar vermedikçe tedavi edilmezler. Tedavi gerekirse laparoskopik cerrahi ile tedavi edilmektedir.

Böbrek kisti teşhisi nasıl yapılır sorusu oldukça merak edilmektedir. Çünkü doğru bir tedavi planının ilk adımı her zaman doğru teşhistir. Böbrek kisti teşhisi ile alakalı detaylı bilgi vermeden önce böbrek kisti nedenleri ve belirtilerine değinmek doğru olacaktır.

[widget-187]

Böbrek Kisti Teşhis Yöntemleri - Böbrek Kisti Teşhisi Nasıl Yapılır?

Böbrek kisti teşhisi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ancak böbrek kistleri nadiren semptomlara neden olduklarından, diğer nedenlerle yapılan görüntüleme testleri sırasında tespit edilmeleri mümkündür. Herhangi bir belirtisi olmayan basit renal kistler genellikle tedavi edilmez ve takip edilirler. Bununla birlikte, değişim gösteren kompleks böbrek kistleri duvar kalınlığı, ek duvarlar, kalsifikasyonlar ve tümöral doku içerme ve kontrast madde tutma özelliklerini gösterebilmektedir. Bu durumda böbrek kistinin tam olarak değerlendirilebilmesi için şu yöntemler kullanılır;

Abdominal ultrason: Bu görüntüleme testleri ile böbreklerin görüntüleri alınacak ve böbrek kistlerinin içindeki sıvının varlığı doğrulanacaktır. Aynı zamanda böbrek kistlerinin zaman içindeki değişimleri de ultrason ile görüntülenebilir.

 

Abdominal ve Pelvik bilgisayarlı tomogafi: Genellikle kompleks böbrek kisti teşhisi için kullanılan bilgisayarlı tomografi incelemesi ile kistin değişim gösterme derecesi, oluşmuş ise tümör varlığı belirlenir.

Manyetik rezonans görüntüleme: Bu görüntüleme testi ile, böbrek ve kist dokusu daha ayrıntılı incelenebilir. özellikle tümör şüphesi varlığında ayrıntılı değerlendirme yapılabilir ve böbrek kisti tanısı konabilir.

Böbrek kisti teşhisi için kullanılan yöntemlerle alakalı daha detaylı bilgi almak ve Böbrek Kisti Teşhisi Nasıl Yapılır öğrenmek için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

[widget-188]

Böbrek Kisti Komplikasyonlarına Karşı Bilinçli Olun!

Böbrek kisti komplikasyonları kistin özelliklerine göre ortaya çıkabilmektedir. Kistin enfeksiyonu hastanın ağrı ve ateş sorunu ile karşılaşmasına neden olabilir.

Kistin yırtılması sırtta acı verici bir ağrı ile kendini gösterebilir. Kistin boyutu yanında bulunduğu lokasyon çok önemlidir. özellikle damarlara veya böbrek toplayıcı kanallarına bası yapıyorsa mutlaka alınması gerekir. Böbrek kistleri ilerleyen evrelerinde böbreklere ciddi zararlar verdiği için mutlaka tedavi edilmelidir.

Uzman ürolog kontrolünde yapılan tedavilerimiz ve hasta takibi hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Bunu biliyor musunuz?

Böbrek kistlerine erkeklerde kadınlara oranla daha fazla rastlanır ve % 10′ tek taraflı tek kist % 5 iki taraflı kist olabilir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05