Endoskopik Böbrek ve Üreter Taşı Ameliyatı, Lazer ile Taş Kırma
Endoskopik üreter taşı ameliyatı olan üreterorenoskopik litotripsi (URS), böbrekten çıkmış olan üreterdeki taşların tedavisinde kullanılır. Herhangi bir kesi yapılmasına gerek kalmadan idrar deliğinden girilip taşa ulaşılır ve lazer ile üreter taşı kırma işlemi uygulanır ve taş parçaları dışarı alınır. Eğer taş böbrekte ise fleksible üreteroskop ile böbrek içine girilir, taş bulunur ve lazer ile böbrek taşı kırma işlemi (retrograd intrarenal litotripsi, RIRS) işlemi uygulanır, taşlar dışarı alınır. İyileşme süresi hızlı ve rahattır.
Lazer ile böbrek taşı kırma (RIRS) uygulaması ESWL ile kırılamayan taşlar için kullanılır.
Böbrekteki 2 cm’den daha küçük olan taşlarda da fleksible URS ile başarılı sonuçlar almaktayız. Üreterorenoskopi adıyla da bilinen URS tedavisi, anesteziye uygun olmayan hastalara uygulanmamaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu olan hastaların ilk önce enfeksiyon tedavisi görmesi gerekir. Aşırı kilolu (obez) hastalarda böbrek taşı tedavisinde fleksible URS (RIRS) tercih etmekteyiz.


Kapalı Böbrek Taşı ve Üreter Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Üreteroskopi (URS), URS ameliyatı, üreterorenoskopi, fleksible üreteroskopi, fleksible URS, retrograd intrarenal cerrahi (RIRS), lazer ile böbrek taşı kırma veya lazer ile üreter taşı kırma gibi farklı isimler altında duyacağınız böbrek ve üreter taşlarının lazer ile kırılması ameliyatı çok sık yaptığımız endoskopik ameliyatlardandır. Genel veya spinal anestezi altında uygulanmaktadır.
Mekanik kırma (pnömotik veya ultrasonik) yönteminde taşların böbreğe doğru kaçma ihtimali olduğundan bizim kullandığımız yöntem lazer yöntemidir. Çünkü fleksible URS yöntemi ile taş nerede olursa olsun bulunabilir ve lazer ile kırılabilir.
Lazer yöntemi ile taşlar çok küçük parçalar halinde dışarı çıkarılabilmektedir. İşlem tamamlandığında, genellikle ihtiyaç olmamakla birlikte, gerektiğinde ürospiral J stent denilen silikon yapıda delikli ince bir tüp böbrek ile mesane arasına yerleştirilir. 1 hafta sonra basit bir şekilde alttan tutularak çekilir. Lazer ile taş kırma ameliyatı avantajları:
- Hiç bir organa zarar verilmemektedir.
- Hasta bir gece hastanede kalır.
- Hasta günlük aktivitelerine birkaç saat gibi kısa sürede döner.
- Acı, ağrı, kanama vb. komplikasyonlar ve şikayetler çok düşüktür.
Bu ameliyatın açık cerrahilere göre en büyük avantajı hastaya hiçbir kesi yapılmamasıdır. Ameliyat doğal idrar kanallarından girilerek yapıldığından dolayı herhangi bir organa zarar verme riski yoktur. Tabii ki burada cerrahın tecrübesi çok önemlidir.
URS Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Üreterorenoskopi uygulaması kapalı ameliyat yöntemi olsa da bazı komplikasyonlara neden olabilir. Yüksek ateş, idrar yolu enfeksiyonu, idrarda kanama, üreter yaralanmaları, yırtıkları veya kopmaları, üreterin aşırı kıvrımları veya darlığı nedeniyle taşa ulaşamama karşılaşılan sorunlardandır.
Gelişen teknoloji ve aletler sayesinde cerrahın tecrübesi ile komplikasyon oranı minimal düzeye inmekte ve çok rahatlıkla tolere edilebilen ameliyatlar haline gelmektedir.
Taş ya da üreter bakımından bu ameliyat her yaş grubunda yapılabilir fakat küçük çocuklarda minyatür aletlerin kullanılması gerekir. URS ameliyatı ve böbrek taşı tedavisinde URS uygulaması hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.