+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Böbrek Taşı Belirtileri ve Tanısı

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kan için filtre görevi yapar, atık ürünleri vücuttan uzaklaştırır ve idrar ile atılmasını sağlar. Ayrıca vücut fonksiyonu için önemli olan elektrolit seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Bazı insanlarda kimyasallar idrarda kristalleşir ve böbrek taşı oluşturabilir. Bu taşlar çok küçüktürler, ancak zamanla daha büyük hale gelebilirler.

Böbrek taşı belirtileri nelerdir ve böbrek taşı nasıl tedavi edilir sorularının cevapları burada!

Taş böbrekte büyümeye devam ederken nadiren ağrıya neden olur, ancak böbrekte kaliks boynunu tıkarsa veya üretere düştüğünde bir tıkanıklığa neden olursa ağrıya, idrarda kanmaya, bulantı ve kusmaya neden olur. Böbrek işlevini sürdürmeye ve idrar yapmaya devam ettikçe, idrar akımı kesintiye uğrayacağı için, basınç taşın arkasında artarak böbreğin şişmesine neden olur. Taşın boyutu önemlidir, idrarın tahliye olmasını engelleyebilir.

Bu nedenle böbrek taşı tedavisinde hızlı teşhis önemlidir. Erken fark edilen böbrek taşlarının tedavisi daha çabuk ve kolay yapılabilmektedir. Bu durum nüks riskini de azaltır. Böbrek taşı belirtileri görüldüğünde tedavi için uzman hekim desteği gereklidir.

[widget-150]

 

Böbrek Taşı Belirtileri ve Teşhisi

Böbrek taşı oluşumu zaman bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. En sık görülen böbrek taşı belirtileri başında ağrı gelir. Ayrıca, kaburgaların altında şiddetli ağrı, alt karın ve kasıkta ağrı, kolik ağrı denilen dalgalar halinde gelen ve yoğunluğu artan ağrı sıklıkla görülmektedir.

Böbrek taşı teşhisinde modern yöntemlerle daha hızlı tedavi imkanı!

Böbrek taşı teşhisi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. İdrar yaparken ağrı, pembe, kırmızı veya kahverengi renkte idrar, kötü kokulu idrar, mide bulantısı ve kusma belirtilerini de gösteren hastaların mutlaka üroloji uzmanına ulaşmaları gerekmektedir. Böbrek taşı teşhisi için şu yöntemler kullanılabilir:

  • Kan testi: Kan testleri sistemik enfeksiyon, kalsiyum veya ürik asit yüksekliği olup olmadığını belirlemek için yapılmaktadır.
  • İdrar testi: Böbrek taşı teşhisi için sık kullanılan idrar testinde, idrarın pH derecesi, enfeksiyon durumu, kanama bulgusu olup olmadığına bakılır.
  • Görüntüleme testleri: Böbrek taşı teşhisi için kullanılan görüntüleme testleri idrar yolundaki böbrek taşını gösterebilir. Kullanılan görüntüleme testleri arasında bilgisayarlı tomografi (BT), ultrason veya intravenöz ürografi bulunabilir.
  • Düşen taşların analizi: İdrar yoluyla düşen taşları analiz etmek için hastadan idrarını yaparken süzgeç kullanması istenebilir. Böylelikle düşen taşlar test edilerek böbrek taşlarına neyin neden olduğu belirlenebilir.

Böbrek taşı teşhisi hastanın da kolaylıkla fark edeceği belirtilerle birlikte hızla yapılmaktadır. Böbrek taşı belirtileri sonrası tedavi planı oluşturulduktan sonra modern tedavi yöntemleri sayesinde yüz güldüren sonuçlar alınmaktadır.

Böbrek taşı tedavi yöntemleri nelerdir?

Böbrek taşı tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ancak bu tedavi seçenekleri için belirleyici etken taşların bulunduğu yer, cinsi ve büyüklüğüdür. Taşlar çok küçükse bol su içilmesi ve ağrı kesici almak yeterli olabilmektedir. Ancak büyük taşlarda tedavi daha farklıdır. Böbrek taşı tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Taşları kırmak için ses dalgalarını kullanmak: Böbrek taşları için ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi (ESWL) adı verilen işlem önerilebilir. ESWL, ses dalgalarını kullanarak, taşları küçük parçalara ayıran güçlü titreşimler oluşturur.
  • Ameliyat: Böbrek taşı cerrahisi için, fleksible URS (RIRS) ve perkütan nefrolitotomi (PNL) yöntemleri uygulanır.
  • Paratiroid bezi ameliyatı: Bazı kalsiyum fosfat taşları, tiroid bezinin dört köşesinde, bulunan aşırı aktif çalışan paratiroid bezlerinden kaynaklanır. Bu bezler çok fazla paratiroid hormonu ürettiklerinde, kanda kalsiyum seviyesi çok yükselebilir ve böbrek taşları oluşabilir. Bu nedenle böbrek taşı tedavisi için paratiroid ameliyatı gerekebilir.

Böbrek taşı ameliyatı yapılırken kişinin genel sağlığı, taşın büyüklüğü ve büyüme şiddeti göz önünde bulundurulur. Uygun tedavi yöntemi ile birlikte taş oluşumu ortadan kaldırılır. Böbrek taşı belirtileri sonrası teşhis aşamasında hangi yöntemin seçileceği belirlenir.

[widget-132]

Böbrek Taşı Tedavisi Sonrası Bunlara Dikkat Edin!

Böbrek taşı tedavisi sonrası beslenme çok önemlidir. Böbrek taşları yeniden oluşabilme potansiyeline sahiptir ve bu nedenle beslenme düzeni değiştirilmelidir.

Böbrek taşı tedavisi sonrası gün boyu en az 2,5 litre idrar çıkarabilecek kadar su içilmelidir. Kalsiyum oksalat taşlarının oluşumunu engellemek için oksalat içeren pancar, bamya, ıspanak, fındık, çay ve çikolata gibi besinler daha az ve dengeli olarak tüketilmelidir.

Biliyor musunuz?

Kadınlara göre erkeklerde 2-3 kat daha fazla görülen taş hastalıkları her yaşta görülebilmektedir. Ülkemizde diğer ülkelere kıyasla taş görülme sıklığı ( %15 oranında) daha fazladır.

Yemeklerde kullanılan tuz miktarı azaltılmalıdır.

Böbrek taşları tedavi edilebilen bir hastalık olsa da daha sonra oluşma riski yüksektir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken önlemlerin alınması önemlidir. Diğer yandan tedavi öncesinde böbrek taşı teşhisi doğru şekilde konulmalı ve böbrek taşı tedavisi için uygun tedavi buna göre yapılmalıdır. Böbrek taşı belirtileri hakkında bilgi almak ve böbrek taşı tedavisi detaylarını öğrenmek için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05