Epididimit Tedavisinde Ozon Kullanımı
Ozon uygulamaları biyolojik veya konvansiyonel tıbbi tedavilerin tamamlayıcısı olarak kullanılmalıdır. Epididimit tedavisi ozon uygulamalarının başarısı hastanın sağlık durumuna ve hastaya bağlı faktörlere ve ek olarak ozon tedavisinin sıklığına, uygulanan doza ve başka bir dizi faktöre bağlıdır.
Ürolojide ozon uygulamalarında sıklık ve uygulama yöntemleri geliştirildiği için hastalıklı bölgeye giden kan akımı ve oksijen konsantrasyonu arttırılarak hücre ve dokuların oksijene ulaşımı kolaylaştırılmaktadır. Ozonun çalışma sisteminde yer alan hücrelerin ve dokuların oksijene ulaşmasında ve kullanmasında oluşan sorunların giderilmesi, hastalıklı bölgeye giden kan akımı ve oksijen konsantrasyonunu arttırmaktadır.


Epididimit Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Epididimit tedavisinde ozon kullanımı sırasında enfeksiyon ve doku hasarlarının ortadan kaldırılması söz konusudur. Türkiye’de ilk defa 2015 yılında kliniğimizde başlatılan ozon uygulamaları; majör, minör, üretral, rektal uygulama yolları başta olmak üzere değişik yöntemlerle başarılı şekilde kullanılmaktadır.
Mesane, üretra ve prostatın enflamasyonun eşlik ettiği hastalıklarda da başarıyla kullanılan ozon tedavisi, belirli oranlarda kan içerisine aktarılarak reaksiyona girmesi beklenir. Hasta gözlemlenerek ozonun etkisi beklenir. Epididimit tedavisinde ozon uygulanırken ozonun vücuda ya da kana verildiğinde vücut sıvılarının içinde oksijenden 10 kat daha fazla çözünmesi söz konusudur. Güçlü oksidan etkisiyle iyonlar ve biyomoleküllerle (antioksidanlar, proteinler, karbohidratlar ve doymamış yağ asitleri) reaksiyona giren ozon, bu reaksiyonlar sonucu oluşan hidrojen peroksit ve lipid oksidasyon ürünü olan lipid peroksitlerle etkisini göstermektedir.
Epididimit ozon uygulaması hidrojen peroksitin kan hücreleri içerisine girerek erken biyokimyasal etkileri ortaya çıkarırken, lipid peroksitler diğer vücut hücrelerinde etki göstererek uzun süren geç biyokimyasal etkileri ortaya çıkarır.
Epididimit Tedavisinde Ozon Uygulamalarının Yan Etkileri Nelerdir?
Epididimit hastalığında ozon kullanımı yan etkisi olmayan bir uygulamadır. Yine de hastalarımızın ozonu yanlışlıkla solumadığından emin olmamız gerekir. Hassas kişilerde gözlerde yanma, öksürük, bulantı, kusma ve baş ağrısı hafif şekilde görülebilir.
Ozonun rektal şekilde uygulanması halinde ise gaz çıkarma hissi, kısa zamanda geçici hafif kramplar oluşabilir. Hastalarımızın bazılarında Herxheimer (iyileşme) semptomları görülebilir. Bu nezle benzeri kendini yorgun, bitkin hissetme gibi semptomlardır.
Geçici olan epididimit ozon tedavisi semptomları, tedaviye devam edildikçe kendiliğinden geçer. Semptomların görülmesi hastamızın iyileştiğinin göstergesidir. Epididimit için ozon kullanımı ve ozonun yararları hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.