+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Viral Orşit Tedavisi – Uygulanan Yöntemler ve İlaçlar

Viral Orşit Tedavisinde Antibiyotik Kullanımı

Testis iltihabı diğer adıyla orşit, testisin bakteriyel ya da viral sebeplerle oluşan enfeksiyon durumlarıdır. Viral orşit, genel olarak kabakulak virüsünden kaynaklanmaktadır. Ergenlikten sonra kabakulak olan erkeklerin yaklaşık 1/3’ünde viral orşit sorunu görülmektedir.

Kabakulak kaynaklı viral orşit tedavisinde testislerdeki ağrı ve şişlik parotit başlangıcından 4-6 gün sonra başlar. Olguların %70’i genel olarak tek taraflıdır. Klinik tabloda bazen ağrı ve şişliğe ek olarak ateş bulantı, kusma da görülebilir. Hafif viral orşit rahatsızlıkları 1 haftada, ağır vakalar ise 3 – 4 haftada iyileşmektedir.

[widget-172]

 

Viral Orşit Tedavisinde Antibiyotik İhtiyacı

Viral orşit tedavisi için testislerin birinde ya da ikisinde şişme, orta şiddetli veya yoğun ağrı, otururken rahatsızlık hissi, testislerde, birinde veya ikisinde aşırı hassasiyet, bulantı, yüksek ateş, peniste akıntı görülmesi gerekir.

Orşit belirtileri şiddetli ve ağrılı olduğu için kolaylıkla fark edilmektedir. Şişkinliğin belirgin olması mutlaka tedavi gerektirmektedir. Viral orşit tedavisi antibiyotik kullanılmadan bazı ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir. Kabakulak kaynaklı olgularda iyi bir dinlenme ve skrotumun yüksekte tutulması faydalı olacaktır. Viral orşit tedavisi sırasında belirtiler 3 – 10 gün arasında ortadan kalkacaktır. Ağır olgularda ise viral orşit tedavisi yapılırken antibiyotik ihtiyacı doğmaktadır. Orşit tedavisi için aynı zamanda testis torbasını yüksekte tutmak, soğuk buz paketleri ile kompres yapmak ve ağır kaldırmamak daha hızlı iyileşmeyi sağlayacaktır.

Orşit tedavisi sonrasında da hastanın problemin tekrarına karşı dikkatli olması, cinsel yolla bulaşabilecek bakterilere karşı önlem alması avantajlı olacaktır.

İlaç Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar

Bakteriyel kaynaklı olan orşitlerde antibiyotik kullanımı daha elzem bir durum olmaktadır. Kabakulak kaynaklı olan viral orşit için virüslerin enfeksiyona neden olması durumunda çoğunlukla belirtilerin hafifletilmesi hedeflenmektedir.

Ağrı kesici ilaçların yanında ibuprofen veya naproksenetken maddeli steroid olmayan anti – inflamatuar ilaçlar hastalarımıza verilmektedir.

Viral orşit ilaçları kullanılırken hastalarımızın yatak istirahati yapması, ağır nesneler kaldırmaması ve buz paketleri kullanarak bölgedeki ağrı ve şişliği hafifletmeleri önemlidir. Viral orşit tedavisi ve kullanılan ilaçlar hakkında bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-173]

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05