+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üriner Tüberküloz Belirtileri ve Nedenleri

İdrarda Kan Neyin Habercisi?

Tüberküloz, akciğerleri etkileyen ciddi bir enfeksiyöz hastalıktır. Tüberküloza neden olan bakteriler öksürük ve hapşırma yoluyla havaya bırakılan küçük damlacıklar yoluyla bir kişiden diğerine yayılır. Gelişmiş ülkelerde nadir olarak görülen tüberküloz enfeksiyonları, HIV'in ortaya çıkması ve AIDS'e neden olan virüs nedeniyle 1985'te artmaya başlamıştır. HIV bir kişinin bağışıklık sistemini zayıflatır, bu yüzden tüberküloz mikroplarıyla savaşamaz.

Üriner tüberküloz belirtilerini gördüğünüzde vakit kaybetmeden doktorunuza ulaşın!

Üriner tüberküloz nedir sorusu bu noktada ortaya çıkmaktadır. Çoğu insan bir diğer ismi verem olarak bilinen tüberkülozdan haberdar olsa da üriner tüberküloz ya da üriner verem çok az kişi tarafından bilinmektedir. Üriner tüberküloz böbrek korteksinde başlayan ve daha sonra böbrek pelvisinde, üretrada, mesanede ve prostatta görülebilen bir hastalıktır. Üriner tüberküloz ağır seyreden bir hastalık türüdür ve nadir görülür.

Üriner tüberküloz söz konusu olduğunda vereme ilk yakalanan organ böbreklerdir. Ancak böbreklerde uzun süre kalmaz ve başka bölgelere yayılır. Bu durumda üriner tüberküloz belirtileri yayıldığı bölgeye göre değişmektedir.

Üriner Tüberküloz Nedenleri

Tüberküloz, havaya salınan mikroskobik damlacıklar yoluyla insandan insana yayılan bakterilerden kaynaklanır. Ancak tüberküloza yakalanmak o kadar da kolay değildir. Genellikle beraber yaşayan veya sürekli yan yana bulunan kişilerin birbirinden tüberküloz bakterisini alması olasıdır.

Üriner tüberkülozu tetikleyen nedenler nelerdir?

Diğer yandan tüberküloz ağır seyreden bir hastalık olması nedeniyle akciğer enfeksiyonundan 15-20 yıl sonra ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi genellikle tüberküloz bakterileri ile başarılı bir şekilde savaşır, ancak vücudun direnci düşükse etkili bir savunma kuramaz. Bazı hastalıklar ve ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve tüberküloza neden olabilir. Bunlar ise şu şekildedir;

  • HIV / AIDS
  • Diyabet
  • Şiddetli böbrek hastalığı
  • Bazı kanserler
  • Kemoterapi tedavisi
  • Nakledilen organların reddedilmesini önlemek için kullanılan ilaçlar
  • Romatoid artrit, Crohn hastalığı ve sedef hastalığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
  • Yetersiz beslenme

Sağlıksız yaşam koşullarının tetiklediği üriner tüberküloz sorununda mutlaka tedavi şarttır. Aksi taktirde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.

Üriner tüberküloz belirtileri neler? Hastalığınızı nasıl anlayacaksınız?

Üriner tüberküloz belirtileri herkes tarafından merak edilmektedir. Ancak belirtiler her zaman stabil değildir ve virüsün görüldüğü organa göre değişiklik göstermektedir. Yine de sık görülen üriner tüberküloz belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Dizüri: Dizüri, ağrılı veya zor idrara çıkma anlamına gelir. Üriner tüberküloz, idrar yaparken yanma hissine neden olabilir. Hastalar idrara çıkma isteğinde bulunabilirler, ancak yapamayabilirler.
  • Hematüri: Üriner tüberküloz belirtileri arasında hematüri de bulunmaktadır. Bu idrarda kan görülmesi anlamına gelir.
  • Ağrı: Üriner tüberkülozu olan hastalar tipik olarak, son kaburga ile kalça tarafı olarak bilinen vücudun yan tarafındaki ağrıdan şikayet ederler. Bu ağrı böbrekleri etkileyen birçok durumda yaygın bir işarettir.
  • Apse: Tüberküloz enfeksiyonu böbreklerden onu çevreleyen alana yayılabilir ve bu durum apse oluşumunu sağlayabilir.
  • Böbrek yetmezliği: Üriner tüberküloz genellikle böbrek fonksiyonunu etkilemez. Ancak nadir durumlarda tüberküloz interstisyel nefrit veya böbrek tübülleri arasındaki boşluklarda iltihaplanma oluşmasına neden olarak filtrelemeyi engelleyebilir. Bu durumun sonucunda ise böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkar.

Üriner tüberküloz belirtilerinin görülmesi halinde mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Size özel tedavi ve kontrollerle bu sorundan kurtulun.

Üriner Tüberküloz Riski Taşıyor Musunuz?

Üriner tüberküloz kimlerde görülür sorusu herkes tarafıdnan merak edilmektedir. Ancak üriner tüberküloz hemen her yaştan ve cinsiyetten insanı etkileyebilen bir rahatsızlıktır.

Yine de verem bakterisinin yıllarca kişinin vücudunda uyuması ve aniden ortaya çıkması nedeniyle en sık 20-40 yaşları arasında görülür.

Üriner tüberküloz hastalığını ciddiye alın!

Üriner tüberküloz verem bakterisinin böbreklere ve diğer idrar yolu bölgelerine yayılması anlamına gelir. Üriner tüberküloz nedir, üriner tüberküloz nedenleri ve üriner tüberküloz belirtileri ile alakalı detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05