+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Sistit Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sistit Ameliyat Edilir Mi? İlaçlar Ne Kadar Etkili?

Sistit teşhisi nasıl yapılır ve sistit tedavi yöntemleri en çok merak edilen soruların başında gelmektedir. Sistit, mesanenin iltihaplanması durumudur. Sistit en yaygın olarak bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır. Çoğu durumda, hafif sistit birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Sistit 4 günden fazla devam ederse, bir doktorla danışılmalıdır.

Sistit tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olur!

Uygun şekilde tedavi edildiğinde sistit nadiren komplikasyonlara neden olur. Tedavi edilmeyen bir sistit, piyelonefrit olarak da adlandırılan böbrek enfeksiyonuna yol açabilir. Böbrek enfeksiyonları böbreklere kalıcı olarak zarar verebilir.

Sistit nedeniyle idrarda sadece mikroskopla görülebilen ve genellikle tedaviyle düzelen kan hücreleri olabilir. İdrarda kan görülmesi tipik, bakteriyel sistit söz konusu olduğunda seyrek görülür, ancak bu işaret kemoterapi veya radyasyonun neden olduğu sistitte daha sık görülür.

Sistit Teşhisi ve Tedavisi

Sistit teşhisi için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Sistit teşhisi tedavi planının hazırlanmasında da önemlidir. Sistit nedeni belirlenmesi için idrar tahlili en sık yapılan testlerden biridir. Ancak başka testler de istenebilir.

Sistit tanısı için modern yöntemler ve tedavide başarılı uygulamalar

Sistit teşhisi için kullanılan sistoskopi ile mesane ışık takılı ince bir tüp ile incelenir ve herhangi bir anormallik olup olmadığına bakılır. Aynı zamanda gerektiğinde mesane dokusunun biyopsisini toplamak için de sistoskopu kullanılabilir. Görüntüleme testleri genellikle gerekli değildir, ancak sistit teşhisi söz konusu olduğunda yardımcı olabilirler. Röntgen veya ultrason, yapısal bir sorun veya tümör gibi diğer sistit nedenlerini elemeye yardımcı olabilir. Tanı sonrası tedaviler ise şunlardır:

  • İlaç tedavisi: Sistitin tedavisinde antibiyotikler, bakteriyel sistit için yaygın bir tedavi seçeneğidir. İnterstisyel sistit de ilaçla tedavi edilebilir.
  • Ameliyat: Cerrahi işlem sistit tedavisi için kullanılabilir. Ancak ilk tercih olmayabilir. Kronik durumlar için daha yaygındır. Bazen cerrahi bir yapısal sorunu onarabilir.
  • Alternatif terapiler: Sistit için başka cerrahi olmayan işlemler vardır. Bazen mesanenin su veya gaz ile gerilmesi, semptomları geçici olarak iyileştirebilir. Sinir uyarımı tuvalete çıkma sıklığını ve pelvik ağrıyı azaltabilir.

Sistit teşhisi yapıldıktan sonra zaman kaybetmeden hangi tedavi planının uygulanacağı belirlenmelidir. Farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Sistit Önlenebilir Mi?

Sistit genellikle bazı faktörlerle önlenebilen bir durumdur. Bolca sıvı tüketimi, sık sık idrara çıkmak, mesanenin tamamen boşaltılması sistiti önlemeyi sağlamaktadır.

Ayrıca tuvalete girdikten sonra genital bölgenin önden arkaya doğru silinmesi gerekir. Cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede mesaneyi boşaltmak önemlidir. Aynı zamanda genital bölgeyi yıkamak hijyen açısından çok daha sağlıklıdır.

Deodorant ve spreyler üretra ve mesaneyi tahriş ederek sistite neden olabilir.

Sistit önlenebilen bir durumdur. Ancak teşhis ve tedavi sürevinin geciktirilmemesi de önemlidir. Sistit teşhisi ve sistit tedavi yöntemleri ile alakalı daha detaylı bilgi almak için mutlaka uzman bir kliniğimize başvurulması gerekmektedir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05