+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Sistit Tedavisinde İlaç Uygulamaları

Sistit Antibiyotik Tedavi Süresi

Daha çok kadın hastalığı olarak bilinse de her yaştan kadın, erkek ve çocuklarda görülebilen sistit, bakteriyel bir hastalıktır. Mesanenin iltihaplanmasıyla oluşan sistit, idrar kesesi enfeksiyonu, mesane iltihabı gibi isimlerle de anılmaktadır. Sistit ilaç tedavisi ve diğer tedavi uygulamaları ile birlikte ortadan kaldırılmaktadır.

Genellikle “Escherichia coli” adlı bir bakteriden kaynaklanan sistit, belirtilerinin görülmesiyle birlikte ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. İltihap kurutulmadığında enfeksiyon böbreklere sıçrayabilir ve kalıcı hasar oluşabilir. Bir kadın yaşamı boyunca en az bir kez bu hastalığı yaşar. Erken tanı konulduğu zaman rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Kliniğimizde sistit için antibiyotik tedavisi yapılmaktadır.

Sistit İçin Kullanılan İlaçlar

Sistit tedavisi için kısa süreli antibiyotik veya idrar temizleyici (üriner antiseptik) ilaçlar kullanılmaktadır. Uygun antibiyotik seçiminde geniş spektrumlu antbiyotikler tercih edilebileceği gibi idrar kültür ve antibiogram testi sonucuna göre de belirleme yapılabilir.

Bunlar dışında siprfloksasin, nitrofurantoin, ofloksasin ve sefeleksin gibi ilaçlar sıklıkla kullanılır. Azosilin (ampisilin+pyridium) semptomatik tedavisi de uygulanabilir. Sistit antibiyotik tedavi süresi 1 ile 7 gün ya da daha fazla olabilmektedir. Sistit ilaçları arasında penisilinler, sefalosporinler, florokinolonlar, nitrofurazon, makrolidler, hidroksiquinolin yer almaktadır. Nispeten daha düşük etkinliği olan sistit ilaçları ise; korunmasız penisilinler (amoksisilin, penisilin), sülfonamidler (biseptol), birinci kuşak sefalosporinler (sefaleksin, cephradine, sefadroksil)

Genellikle verdiğimiz sistit reçetesi ilaçları nitroksolin (5nok), monural, furagin, palin, furadonin, rulid, nolitsin, nevigramon bulunur. Çocuklarda görülen sistit için antibiyotikler arasında korunan penisilinler (augmentin, amoksmklav), sefalosporinler (sefiksim, sefuroksim), alternatif olarak ise ko-trimazole, nalidiksik asit, nitrofurantoin, sistit için antibiyotik hamileler için, amoxiclav, monural yer alır.

Kronik ve Akut Sistit Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar

Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce antibiyogram ve idrar kültürü için örnek alınmalı ve sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalıdır.

Kronik ve akut sistit tedavisi için kullanılan ilaçlar birbirinden farklı olacaktır. Akut sistit tedavisine uzun geniş spektrumlu antibiyotikler başarılı sonuçlar vermektedir.

Bu ilaçlarda kısa süreli yani 3-5 günlük antibakteriyel maddeler mevcuttur. Kısa bir tedavi ile başarıya ulaşılmaktadır. Sistit ilaçları ve tedavi uygulamalarımız hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05