+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Mantar Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir? Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Mantar Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir? Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Mantar enfeksiyonları genellikle vücudun cildin nemli bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda mantar enfeksiyonları en sık vajinal bölgede olurken, erkeklerde peniste görülmektedir. Mantar enfeksiyonları aşırı kilolu kişilerde cilt dokusunun fazla kilolu bölgelerinde katlantılı ve nemli olması nedeniyle sık görülmektedir. Aynı zamanda hormon ilaçları kullanan, aşırı antibiyotik tedavisi almış olanlar, korunmasız cinsel ilişkiye giren ve genital bölgede gerekli hijyeni sağlayamayan kişiler de mantar enfeksiyonlarına yakalanmaktadır.

Kadınlarda en sık görülen mantar enfeksiyonu candida olarak bilinen mikroorganizmalardır. Erkeklerde ise penis mantarları görülmektedir. Mantar enfeksiyonları nasıl tedavi edilir ve mantar enfeksiyonları teşhis yöntemleri merak edilmektedir. Mantar enfeksiyonu tedavisi ve mnatar enfeksiyonları nasıl tedavi edilir sorusunun yanıtı yazımızda...

[widget-184]

 

Mantar Enfeksiyonları Tedavi Seçenekleri

Mantar enfeksiyonları tedavisi için genellikle ilk öncelik ilaç tedavisinden yanadır. Mantar enfeksiyonlarının giderilmesi için sistemik ve lokal ilaçlar tercih edilebilir. Hastanın genel durumuna göre kullanılacak yöntem belirlenir.

Mantar enfeksiyonu tedavisinde modern uygulamalar ve başarılı sonuçlar

Mantar enfeksiyonu, son yıllarda geliştirilen yöntemlerle birlikte hızlı ve güvenli şekilde çözülmektedir. Mantar enfeksiyonları tedavisi için kullanılan yöntemlerle alakalı detaylı bilgiler şu şekildedir;

  • İlaç tedavisi: Mantar enfeksiyonları tedavisi için kullanılan ilaçlar ağızdan ve genital bölgeden olmak üzere iki çeşitte kullanılmaktadır. Ağızdan alınan mantar enfeksiyonu ilaçları günlük tedaviler şeklinde uygulanmakta ve enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak dozu belirlenmektedir. Ağır durumlarda damardan verilen mantar ilaçları da uygulanmaktadır.
  • Ozon tedavisi: Mantar enfeksiyonlarının destekleyici tamamlayıcı tedavisi için ozon tedavisinden yararlanmak mümkündür. Ozon tedavisi ile enfeksiyon ve doku hasarları ortadan kaldırılmaktadır. Mantar enfeksiyonu ozon tedavisi hastaya damar yoluyla, rektal yolla ya da lokal olarak cilt üzerine veya vajinal mantar hastalığında vajinal yolla verilebilmektedir. Aynı zamanda mantar enfeksiyonları nedeniyle enfekte olmuş doku üzerine de direk uygulama yapılarak iyileşme sağlanmaktadır.

Ağız yoluyla alınan ilaçlar kana karışmakta ve mantar enfeksiyonlarına neden olan mantar hücrelerini yok ederek hastanın sağlığına kavuşmasını sağlamaktadır. Genital alanda bir tahrişin olması durumunda ise lokal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar arasında kremler bulunmaktadır.

Mantar Enfeksiyonları Teşhis Yöntemleri

Mantar enfeksiyonları teşhisi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Teşhis tedavi planlamasının doğru yapılabilmesi için oldukça önemlidir. Doğru planlanan enfeksiyon tedavisi, hızlı sonuç verir ve nüks riski düşüktür. Mantar enfeksiyonları teşhisi için şu yöntemler kullanılır;

  • Fiziki muayene: Fiziki muayene mantar enfeksiyonları teşhisi için genellikle ilk bilgiyi vermektedir. Genital bölgenin incelenmesi ve kaşıntılı bölgelerde incelemeler yapılması muayene sırasında izlenen yolların başında gelmektedir. Aynı zamanda peniste şişlik olup olmadığı ya da vajinada akıntı, kızarıklık, ağrı olup olmadığı bilgileri de elde edilecektir.
  • PAP Smear testi: PAP smear testi kadınlarda rahim ağzı kanser taraması için kullanılan jinekolojik bir testtir. Bu test vajina ve serviks bölgesindeki enfeksiyonların da tanısında kullanılmaktadır.
  • Cilt ve vajinal sürüntü: mantar olduğu şüphelenilen deri alanından ve vajinal bölgeden sürüntü şeklinde alınan örneklerde mantar enfeksiyonları varlığı gösterilebilir.
  • Kan testi: Sistemik olan, bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda görülen mantar enfeksiyonlarının teşhisi için kan testleri gereklidir. 

Mantar enfeksiyonları teşhisi genellikle fiziksel muayene sırasında elde edilen bilgilerle yapılmaktadır. Ancak daha detaylı bilgi için diğer testler kullanılarak tanı netleştirilebilir ve uygulanacak tedavi planı hazırlanabilir.

[widget-185]

Mantar Enfeksiyonlarından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Mantar enfeksiyonlarından korunmak mümkündür. Özellikle tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur ve hastanın talimatlara uyması önemlidir.

Varsa diayabet hastalığı kontrol altında bulundurulmalıdır. Cilt ve genital bölge hijyenine dikkat etmek gereklidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlemler alınmalıdır. Aşırı antibiyotik alımı gibi lokal bağşıklık sistemini azaltan durumlarda doktorunuzdan tavsiye alınması uygun olacaktır.

Biliyor musunuz?

Kadınların %75 i yılda bir veya daha fazla vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanırlar. Bu enfeksiyonun en sık görülen etkeni Candida Albicans’tır.

Genital bölgede parfüm veya kimyasal temizleyicileri kullanmamak, hijyenik olmayan tuvalet veya havuzlardan kaçınmak, genital bölge hijyenine yeterli önemi vermek, pamuklu iç çamaşırları tercih etmek uygun olacaktır.

Mantar enfeksiyonlarından korunmak için korunmasız cinsel ilişkiye girmeyin!

Mantar enfeksiyonları tedavisi mümkün olan bir hastalık olsa da yukarıda bahsettiğimiz korunma yöntemlerinin uygulanmaması durumunda yeniden tekrar etmesi mümkündür. Mantar enfeksiyonları tedavisi ya da mantar enfeksiyonları teşhisi ile alakalı daha detaylı bilgi için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ziyaret edebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05