+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Tromboz Böbrek Kanserinde Yeni Tedaviler

Cerrahi Operasyon İle Alınan Kanserli Hücreler

Cerrahi yöntemlerdeki gelişmelerin bir sonucu olarak, tümör trombüsü kalbin içine girmeyen hasta grubunda uygulanan cerrahi yöntemde, yapılan bazı eklemelerle kalp-akciğer makinesine gerek kalmadan vena kavadan trombüs çıkartılabilmektedir. Bu ameliyat yöntemi kısaca tanımlanacak olursa, karaciğer naklinde uygulanan özel cerrahi yöntemlerin böbrek kanseri cerrahisine adaptasyonu diyebiliriz. Bu yöntemle karaciğer ve gerektiğinde dalak ve pankreas serbestlenerek vena kava ve içindeki trombüs müdahale edilebilir hale getirilir.

Ciddi cerrahi işlem gerektiren bu yöntem ile bir bypassa gerek kalmadan, göğüs kafesi açılmadan karın boşluğundan yapılan cerrahi ile trombüs kontrollü bir şekilde çıkarılabilmektedir. Sadece kalp içine girmiş trombüs olgularında bypass gerekli olabilmektedir. Bu yöntem, ameliyathane yardımcı personelinden, anestezi uzmanından, üroloji ve kalp-damar cerrahı uzmanlarına kadar bir ekip ruhuyla çalışmayı gerektiren bir ameliyat yöntemidir.

Böbrek Kanseri Tedavisinde Gelişmeler

Tromboz böbrek kanserinde yeni tedaviler olarak kriyoablasyon ve radyofrekans gibi yöntemlerin kullanıldığını belirtmiştik. Ciltten iğnelerle girilerek tamamen ameliyatsız olarak uygulanan kriyoablasyon uygulamasında cilt lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra kriyo iğneleri (kriyoprob) ultrason ve tomografi rehberliğinde böbrekteki tümöre yerleştirilmektedir. Dondurma ve eritmeyle birlikte ablasyon uygulanmaktadır.

Geçmişte uygulanan radyofrekans yöntemi halen tercih edilse de yerini kriyoablasyona bırakmaktadır. Radyofrekansın dezavantajı ablasyon alanını görme imkanını azaltmasıdır. Oysa kriyoablasyonda tomografi, MR ve ultrason yardımcıdır. Böbrek kanseri tedavisinde gelişmeler olarak adlandırabileceğimiz çeşitli aşılar ve kök hücre nakli yöntemleri de bulunmaktadır. Böbrek kanseri yeni tedaviler son yıllarda cerrahi yöntemlere ek olarak geliştirilmektedir. Bazı tip aşılar böbrek kanserli hücrelere karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği için tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Aşı tedavisinin yan etkileri halen araştırıldığı için ürologlar tarafından tercih edilmemektedir. Kanser tedavisinde son gelişmeler olarak gösterebileceğimiz aşı yönteminde hekimlerin yaklaşımına göre cerrahi operasyon ile alınan kanserli hücrelerin laboratuvar ortamında değiştirilerek tekrar vücuda verilmesi halinde immun cevap oluşturabileceği söylenmektedir.

Diğer bir yaklaşıma göre de bir virüsün değiştirildikten sonra kanserli hücrelerin taşıdığı proteinlerin eklenmesi sonucu vücuda iletilmesi ve direnç oluşturulması amaçlanmaktadır.

Kemik İliği ve Periferik Kan Kök Hücre Nakli

Kanserde yeni tedavi yöntemleri olarak son yıllarda başka birinin immun sistemi vasıtasıyla kanserli hücrelere etki etmek gibi bir yöntem denenmektedir.

İmmünoterapi şeklinde uygulanan bu yöntemde ilk olarak uyumlu donörden immun sistem hücrelerinin ilk hali olan kök hücreler ve kemik iliği hücreleri alınır. Ardından bu hücreler kanserli bireye verilerek bağışıklık sistemi canlandırılmak suretiyle kanserli hücrelere karşı savunma sağlamak amaçlanmaktadır.

Tromboz böbrek kanserinde yeni tedaviler umut verici olduğu için ürologlar tarafından dikkatle incelenmekte ve araştırmalara devam edilmektedir. Ancak yan etkileri ve kesin etkisinin belirlenememesi nedeniyle tercih edilmemektedir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05