+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Testis Kanseri Nedenleri

Testis Kanseri Nedir? Nedenleri Nelerdir? Genetik Faktörlerin Etkisi

Testis kanseri nedir sorusunu cevaplamadan önce testis nedir, testislerin görevleri nelerdir soruları üzerine yoğunlaşmakta fayda vardır. Testisler, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Testisler penisin altındaki skrotum adı verilen bir kese içinde yer alır. Testisler sert, hafif süngerimsi bir yapıya sahiptir. Üst ve dış kenarda epididim adı verilen kauçuksu, tüp benzeri bir yapıdır. Testis sertliği ve testislerin büyüklüğü aynı olmalıdır.

Kanser vücuttaki hücreler kontrolden çıkmaya başladığı zaman başlar. Vücudun hemen her yerinde bulunan hücreler kansere dönüşebilir ve yayılabilir.

Testislerde başlayan kansere ise testis kanseri denir. Testis kanseri genellikle yumurtalardan herhangi birinde kitle oluşması şeklinde kendini göstermektedir. Testis kanseri nedir sorusunun cevabını bu şekilde vermenin yanı sıra testis kanserinin erken teşhis edilmesi durumunda başarılı bir tedavi sürecinin planlanabileceğini bilmek ve testis kanseri nedeniyle ölümlerin çok fazla olmadığını öğrenmek de önemlidir.

Testis kanseri genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğinden, bir erkeğin bu kanserden ölme riski çok düşüktür. İstatistiksel olarak testis kanseri nedeniyle ölüm riski 5,000'de 1’dir.

Testis Kanseri Tipleri

Testis kanseri dünya çapında yaygın olmayan bir kanser türüdür. Her 250 erkeğin yaklaşık 1'i yaşamı boyunca bir noktada testis kanseri geliştirir. Testis kanseri tanısı sırasındaki ortalama yaş yaklaşık 33'tür. Bu büyük ölçüde genç ve orta yaşlı erkeklerde sık görülen bir hastalıktır, ancak vakaların yaklaşık %6'sı çocuklarda ve gençlerde görülür.

Testis kanseri tanısı ile tedavi daha hızlı ve güvenilir! Kanser belirtisi gördüğünüzde hemen doktorunuza ulaşın!

Her testis kanseri hastası farklıdır. Doğru tedavi planının geliştirilmesi ve evreleme için testis kanseri tipleri ayrılmalıdır. Testis tümörü tedavisi, ilgili hücrelerin türüne bağlı olarak gerçekleştirilir. Testislerde bulunan, hepsi kanserli olabilen birçok hücre tipi vardır. Bununla birlikte, testis kanserlerinin çoğunu oluşturan iki ana tip tümör vardır. en sık görülen testis kanseir tipleri şu şekildedir;

  • Seminom: İki alt tip seminom vardır ve 30-50 yaş arası erkeklerde klasik seminomların ortaya çıkması daha olasıdır. Spermatocytic seminomlar daha az yaygındır ve 55 yaş ve üzeri erkeklerde daha sık görülür. Bununla birlikte, her yaş grubunda her iki tipte seminom tümörü oluşabilir.
  • Seminom dışı: Seminom dışı tümörlerin dört ana alt türü vardır. Bunlar embriyonal karsinom, yolk kesesi tümörü, koryokarsinom ve teratom olarak ayrılır. Bu tip tümörler genellikle genç yaşlarda ve 40'lı yaşların başında ortaya çıkar. Ayrıca seminomlardan daha hızlı büyür ve yayılırlar.

Testis kanseri nedenleri ve çeşitleri belirlendiğinde tedavinin planı daha sağlıklı yapılmaktadır. Hastanın genel sağlık durumuna göre uygulama yapılması söz konusu olmaktadır.

Testis kanseri risk faktörleri grubunda mısınız? Alışkanlıklarınızı değiştirerek kanserin önüne geçebilirsiniz.

Testis kanserinin nedenleri tam olarak belirlenemese de genetik faktörlerin bu durumda etkşli olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda ailede daha önce testis kanseri geçiren aile üyelerinin olup olmaması veya beyaz ırktan olmak gibi birçok durum testis kanseri nedenleri arasında yer almaktadır. Testis kanseri risk faktörleri kansere yakalanma riskini arttıran birçok durumu içerebilir. Bazı risk faktörleri önlenebilir olsa da bazıları önlenemez. Testis kanseri risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İnmemiş testis (kriptorşidizm): Testisler fetus gelişimi sırasında abdominal bölgede oluşur ve genellikle doğumdan önce skrotuma iner. İnmemiş testis problemi olan erkeklerin kansere yakalanma riski daha fazladır.
  • Anormal testis gelişimi: Testislerin anormal gelişmesine neden olan durumlar, testis kanseri riskini artırabilir ve bu durum testis kanseri nedenleri arasında da yer almaktadır.
  • Aile öyküsü: Eğer aile üyeleri arasında testis kanseri yaşamış olanlar varsa risk artabilir. Testis kanseri nedenleri arasında aile öyküsü önemli bir noktadadır.
  • Yaş: Testis kanseri özellikle 15 ve 35 yaşları arasındaki erkekleri etkiler.
  • Irk: Testis kanseri beyaz erkeklerde siyah erkeklerden daha fazla görülür.

Testis kanseri sebepleri risk faktörleri ile aynı olabilir. Testis kanseri görülme oranı az olan bir kanseri türü olsa da testis kanseri nedenleri ve risk faktörleri ile alakalı detaylı bilgi almak için kliniğimize danışmanız gerekebilir.

Testis Kanseri Genetik Faktörlerden Etkileniyor!

Testis kanseri, erken tanı sayesinde ölüm oranı düşük bir kanser türüdür. Ancak kanserin hangi evrede teşhis edildiği, kişinin genel sağlık durumu, hastalığın tedaviye verdiği cevap testis kanserinin ölüm riskini belirlemektedir. Testis kanseri yaşam oranı % 95’lere kadar çıkmaktadır. Dolayısıyla genetik yatkınlığı olanlar düzenli kontrollerini aksatmamalıdır.

Aile öyküsünde kanser vakası olanlar dikkat! Testis kanseri nedenleri arasında genetik yatkınlık ilk sıralarda!

Testis kanseri nedenleri arasında yer alan genetik yatkınlık ailesinde daha önce testis kanseri vakası görülmüş olanları etkilemektedir. Risk grubunda olup olmadığınızın kontrol edilmesi için mutlaka doktorunuza başvurmanız gereklidir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05