+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Prostat Kanseri Teşhis Yöntemleri

Kesin Tanı İçin Kan Testi Mi TRUS Mu?

Prostat kanseri nasıl anlaşılır sorusunun cevabı çok merak edilmektedir. Prostat kanseri genellikle ilk önce prostat spesifik antijen (PSA) kan testi veya dijital rektal muayene (DRE) sırasında bulunmaktadır. Erken dönem prostat kanserleri genellikle belirtilere neden olmazlar, ancak daha ileri evrelerde neden oldukları belirtilerden dolayı bulunurlar.

Tarama testi veya belirtilerin sonuçlarına göre kanserden şüpheleniliyorsa, teşhisi doğrulamak için testler gerekecektir. Prostat kanserinin gerçek teşhisi sadece prostat biyopsisi ile yapılabilir. Doktorunuz prostat kanserine yakalandığından şüphelenirse, size herhangi bir semptomla karşılaşıp karşılaşmadığınıza dair sorular sorar. Aile geçmişiniz de dahil olmak üzere olası risk faktörleri hakkında da bilgi almak istemesi normaldir. Tüm tıbbi geçmiş bilgilerinizin ardından doktorunuz sizi muayene edecek ve bazı testler isteyecektir.

Prostat Kanseri Test Yöntemleri

Prostat kanseri teşhis yöntemleri arasında bulunan testler kanserle alakalı detaylı bilgi sahibi olmayı sağlar. Peki bu prostat kanseri testleri nelerdir? Prostat kanseri teşhisi nasıl yapılır? İşte cevabı;

PSA Kan Testi: Prostat spesifik antijen (PSA) kan testi, özellikle herhangi bir belirti fark etmeyen hastalarda prostat kanseri taraması için kullanılır. Ayrıca prostat kanseri teşhisi için yapılan ilk testlerden biridir. Prostat kanseri olmayan çoğu erkekte PSA seviyesi 4 ng / mL altındadır. PSA seviyesi yükseldikçe prostat kanserine yakalanma riski artmaktadır. Prostat kanseri ortaya çıktığında, PSA seviyesi genellikle 4 ng / mL seviyesinin üzerindedir. Ancak hastanın PSA değerlerinin bu seviyenin altında olması prostat kanseri olmadığını garanti etmez. Söz konusu seviyenin altında PSA değerlerine sahip olan erkeklerin yaklaşık %15'i biyopsi testleri sırasında prostat kanseri olduklarını öğrenmektedir.

Transrektal Ultrason (TRUS): Bu test için küçük bir sonda yağlanır ve rektuma yerleştirilir. Sonda prostata çarparak geri dönen ses dalgaları üretir ve sonda ekoları alarak, bilgisayar ortamında sonogram resimleri oluşturulmasını sağlar. Böylelikle herhangi bir anormallik varsa anlaşılabilir. İşlem genellikle 10 dakikadan az sürer.

Prostat Biyopsisi: Eğer bazı belirtiler veya PSA kan testi ya da DRE gibi test sonuçları prostat kanserine sahip olabileceğinizi gösteriyorsa, doktorunuz prostat biyopsisi yapacaktır. Biyopsi, prostattan küçük örneklerin alındığı ve daha sonra mikroskop altında incelendiği bir test yöntemidir.

Prostat kanseri teşhisi için örnek almanın zor olduğu bölgelerden biyopsi almaya imkan sağlayan TRUS yönteminin de kullanılabileceği biyopside doktor prostat içine ince, içi boş bir iğne yerleştirir. İğne çıkarıldığında, küçük bir silindir prostat dokusunu çıkarır. İşlem lokal veya genel anestezi altında yapılabilir.

Prostat Kanserinin Yayılım Testleri

Kanserin prostat dışında yayılıp yayılmadığını öğrenmek için farklı prostat testi seçenekleri kullanılmaktadır. Uzmanlar PSA düzeylerine, tümör derecesine ve diğer faktörlere dayanarak, metastaz adı verilen kanserin yayılma riskini tahmin edebilirler. Kanserin yayılıp yayılmadığını öğrenmek için şu testler yapılabilir;

Kemik taraması: Kemik taraması için bir radyoaktif izleyici kullanılmaktadır. İzleyici hastanın damarına enjekte edilir ve kemiklerdeki hasar görmüş alanlarda birikmesi sağlanır. Böylelikle hasar görmüş bölgeler özel bir kamera ile algılanarak teşhis edilebilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Taraması: Bir BT taraması, farklı açılardan görüntü almayı sağlayan x-ışınları kullanılması ile vücuttaki sorunlu bölgelerin görüntülenmesini sağlamaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG): Manyetik rezonans görüntüleme testinde x-ışınları değil radyo dalgaları kullanılmaktadır. MRG ayrıca tümörün boyutunu ölçmek için de kullanılabilir.

Prostat Kanseri Teşhisi ve Sonrası

Tanı için prostat kanseri testleri yapıldıktan sonra, doktorunuz tüm sonuçları sizinle birlikte inceleyecektir. Tanı kanser ise, bu sonuçlar doktorun kanseri tanımlamasına yardımcı olur.

Prostat kanseri için yapılan bu işlemlerin tümüne ise evreleme adı verilmektedir. Prostat kanseri tanısı koyulduktan sonra yapılacak ilk şey tedavi planının oluşturulmasıdır.

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi erkeklerde sıklıkla görülen prostat kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Ancak prostat kanserinin ilk evreleri hiçbir belirti vermediğinden erken teşhis çok daha önemli hale gelmektedir. Her yıl düzenli yaptırılması gereken prostat muayenesi ile erken tanı koyulma ihtimali artmaktadır.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05