Cerrahi Gerekli Mi? Ne Zaman Tercih Edilmeli?
Prostat kanseri erkeklerde sık görülen ve belirtileri çok geç fark edildiği için ölüm oranı yüksek olan bir kanser türüdür. Prostat kanseri nasıl tedavi edilir sorusunun ise tek bir cevabı yoktur. Prostat kanseri tedavisi söz konusu olduğunda birden fazla seçenek bulunmaktadır. Prostat kanseri tedavi türleri hakkında bilgi almak ve doktorunuzla birlikte, sizin için en iyi tedavi hakkında karar vermek önemlidir. Günümüzde lokalize prostat kanseri teşhisi konan erkekler uzun yıllar yaşayabildiğinden, sadece tedaviyi değil aynı zamanda yaşam kalitesini de düzeltmeye çalışmak önemlidir.
Prostat kanseri tedavisinde hangi yöntemin doğru olduğu; hastanın yaşı, sağlığı ve yaşam tarzı, prostat kanserinin ciddiyeti (tümörün büyüklüğü ve kanserin vücuda ne kadar yayılmış olduğu), doktorun görüşü ve olası yan etkiler değerlendirilerek belirlenir. Prostat kanseri tedavisi için kullanılan yöntemler şu şekildedir;

1. Aktif İzlem
Prostat tedavisi seçenekleri arasınsa her zaman tıbbi bir müsahale bulunmayabilir. Eğer hastanın küçük ve yavaş ilerleyen bir tümörü varsa, yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için aktif izlem seçeneği kullanılabilir. Aktif izlem sırasında kanserin kötüye gidip gitmediğini görmek için düzenli PSA (prostat spesifik antijen) kan testleri, rektal muayeneler, ultrasonlar ve biyopsiler yapılmaktadır. Eğer prostat kanserinde büyüme veya yayılma başlarsa, diğer tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.
2. Radyoterapi
Bu tedavi kanserli hücreleri öldürmek için yüksek enerjili ışınlar kullanılması anlamına gelir. Genellikle yaşlı hastalar için tercih edilen bir prostat kanseri tedavi yöntemidir. Ayrıca prostat kanseri ameliyatı sonrasında geride kalan kanserli hücrelerin olması durumunda da kullanılmaktadır. Prostat kanseri için etkin uygulamalardan biri olan radyoterapi tercih edilirken hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınır. İlerleyen evrelerde tercih edilmez ancak hastaya destekleyici yöntem olarak önerilebilir


3. Hormon Tedavisi
Prostat kanseri hücrelerinin büyümeye devam etmek için testosteron gibi erkeklik hormonlarına ihtiyacı vardır. Hormon tedavisi ile testosteron ve diğer erkeklik hormonlarının düzeyleri düşürülür ve kanserli hücrelerin büyümesi engellenir. Hormon tedavisi prostat kanseri için etkin yöntemlerden biri olmakla birlikte erken evrede ciddi sonuçlar veren başarılı bir uygulamadır. Ameliyatsız tedavi olması ve sonuçlarının hızla alınması nedeniyle tercih edilir. Kanserin evresine göre uygulama şiddeti değişir.
4. Kemoterapi
Kemoterapi tedavisinde prostat kanseri hücrelerini küçültmek veya öldürmek için ilaçlar kullanılır. Kemoterapi için kullanılan ilaçlar ağızdan alınabilir veya kan dolaşımına enjekte edilebilir. Erken tanı koyulmuş kanserli hastalar için kemoterapi tercih edilmez. Genellikle ileri vakalar için veya kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılması durumunda kemoterapi kullanılmaktadır. Prostat kanseri kemoterapi uygulamasında sonuçların hızlı şekilde alınması tercih edilme nedenlerindendir.


5. Brakiterapi
Radyoterapi tedavisinin bir çeşidi olan brakiterapi ile kanserli hücrelerin bulunduğu bölgeye doğrudan ışın verebilmek için vücuda cerrahi yöntemlerle küçük radyoaktif kaynaklar yerleştirilmektedir. Prostat kanseri brakiterapi yöntemi uygulanırken hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak radyoaktif uygulama için elverişli olup olmadığı gözlemlenir.
6. Cerrahi Tedavi
Sağlıklıysanız ve kanser çevre dokulara veya diğer organlara yayılmadıysa, prostat kanseri cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Prostat ameliyatı ile doktorunuz sadece prostat bezini çıkartabilir veya prostatı ve etrafındaki dokuları alabilir. Genellikle prostat kanseri ameliyatı sonrasında en sık görülen yan etkiler arasında idrarı kontrol edememek, sertleşme sorunu ve kanama bulunmaktadır. Radikal prostatektomi, tüm prostatın ve seminal veziküllerin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu cerrahi yöntemle pelvik bölgedeki lenf düğümleri de çıkarılabilir. Robotik veya laparoskopik prostatektomi ise robotik kollar tarafından yapılan modern tedavi yöntemidir.

Prostat kanseri tedavisinde doğru seçim doktor ve hastanın ortak mutabakatı sonrasında yapılmaktadır. Ancak tedavi öncesi ve sonrasında hastanın olduğu kadar yakınlarının da psikolojik destek almasında fayda vardır. Tedavi her hasta için kişiselleştirilmektedir ve hastaya uygun tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Bu nedenle bilinçsiz müdahalelerden kaçınmak önemlidir.