Mesane Kanserinde Tümör Parçalarının Patolojik İncelemesi
Mesane kanseri idrar yollarında en sık görülen kanser türüdür. Mesane kanserlerinin %90-95’i “ürotelyal karsinom” denilen türdendir. Mesane duvarının yapısına bakıldığında mukoza, mukoza altındaki doku tabakası (submukoza, lamina propria), kas dokusu ve mesanenin çevre yağ dokusu belirgin bir şekilde görülür. Parçacıklar halinde temizlenmesine dayanan TUR uygulaması sırasında spinal anestezi ya da genel anestezi uygulanabilir.
TUR ameliyatı ile alınan tümör parçalarının patolojik incelemesi sonucuna göre gerekli ise ek tedavi seçenekleri değerlendirilir.
Mesane kanseri tedavisi belirlenirken TUR yöntemi için tümörün kasa invaze olup olmadığı incelenir. Patoloji sonucunda kanserin mesane kas dokusuna geçtiği belirlenirse, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, kemik sintigrafisi gibi spesifik yöntemler kullanılarak hastalığın evresi belirlenir.
Hastalık eğer ki mesaneye sınırlı veya kadınlarda rahim, serviks veya vajeni, erkeklerde prostatı da tutmuş ise radikal bir cerrahi ile tüm mesane ve komşu yakın organlar (prostat, seminal veziküller; rahim, serviks, vajenin üst kısmı) çevre lenf bezleri ile birlikte çıkarılır.


Radikal Cerrahi ile Mesanenin Çıkarılması
Bu hastaların tedavisinde sadece mesane içindeki tümörün alınması yeterli olmaz. Mesanenin kısmı olarak alınması sadece kanser mesanenin bir bölümüne sınırlı ve başka alanlarda yoksa çok özel durumlarda uygulanabilir. Bu durumda hastalığın mesanenin kalan bölümünde sonradan çıkma ihtimali çoğu zaman vardır.
Radikal cerrahi ile mesane çıkarıldıktan sonra böbreklerden gelen idrarın vücut dışına atılabilmesi için bir yol oluşturulur.
İnce barsak ve/veya kalın barsak kullanılarak ya mesane benzeri bir rezervuar oluşturulur veya üreterlerin bağlandığı idrarın vücut dışına çıkışına izin veren ince barsaktan bir kısım kullanılır. TUR ameliyatı ya da diğer yöntemlerin kullanılacağına hastalığın evresi, derecesi ve hastanın özellikleri dikkate alınarak doktor hastayla konuşarak karar verir. Mesane kanseri tedavisi sırasında mesanenin bir kısmının ya da tamamının alınması gerekebilir. TUR yöntemi kullanılan hastalarda aşağıdaki prensipler uygulanır.
- Mesanenin kısmi alınması (Parsiyel sistektomi)
- Mesanenin tamamının alınması (Radikal Sistektomi)
İnce barsak ve/veya kalın barsak kullanılarak ya mesane benzeri bir rezervuar oluşturulur veya üreterlerin bağlandığı idrarın vücut dışına çıkışına izin veren ince barsaktan bir kısım kullanılır. Hangi yöntemin kullanılacağına hastalığın evresi, derecesi ve hastanın özellikleri dikkate alınarak karar verilir.
Cerrahinin Yan Etkileri
TUR ameliyatı yapıldıktan sonra hastaya sonda konulur. Bu hem idrarın rahat gelmesini hem de kanama olursa takip ve tedavisinin yapılmasını sağlar. Kısmi sistektomi mesane kapasitesinde azalmaya neden olduğu için bazı hastalarda kalıcı olarak mesanelerinde daha az idrar biriktirmek mümkün olur.
Mesanenin tümüyle alındığı radikal sistektomi sonrasında idrarın vücut dışına atılması için tercih edilecek yönteme göre yan etkiler de şekillenir.
“İleal loop” denilen ince barsağın bir bölümünün cilde ağızlaştırıldığı, içteki ucuna da üreterlerin bağlandığı yöntemde cilde açılan kısma “stoma” denilir.
Stomadan çıkan idrarın toplanabileceği bir yassı torba cilde yapıştırılır. Stomanın bakımı için hastaya eğitim verilir. Mesane kanseri tedavisinde TUR yöntemi kullanılırken hastanın genel sağlık durumu ve tümörün ne durumda olduğu belirleyici etkendir. TUR tedavisi yapılırken diğer seçenekler de değerlendirilerek hasta için en uygun yöntem belirlenir. TUR ameliyatı sonrası takip ve hasta kontrolü önemlidir.