+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Vezikovajinal Fistül Tedavisinde Konservatif Yaklaşım

Vezikovajinal Fistül Teşhisi Temel Belirtileri

Vezikovajinal fistül (VVF), kadınlarda idrar yolu ve kadın cinsel organları arasında meydana gelen fistüllerinin bir alt tipidir. Vajina arasında anormal bir kanalcık gelişimi anlamına gelen vezikovajinal fistül, idrar torbası ve vajina arasında meydana geldiğinde mesanedeki idrarın vajinaya kaçmasına ve vajinadan dışarı akarak istem dışı idrar kaçırmaya neden olmaktadır.

Hastanın yaşamını ciddi derecede etkileyen vezikovajinal fistül problemi, mutlaka tedavi edilmelidir.

Jinekolojik ameliyattan birkaç gün sonra vezikovajinal fistül belirtileri görülüyorsa, mesaneye idrar kanalından veya karından yerleştirilen bir sonda yardımıyla düzgün bir drenaj sağlanabilir. Konsertatif yaklaşıma göre özellikle fistül çapı ince ise devamlı sonda drenajı ile bu yaklaşım başarılı sonuçlar gösterecektir.

Vezikovajinal Fistül Belirtileri Nelerdir?

Vezikovajinal fistül belirtileri genelde hastalarda jinekolojik ameliyat veya jinekolojik bölgeye uygulanan radyoterapi (ışın tedavisi) sonrasında vajinal akıntının devamlı gelmeye başlamasıyla görülür.

Vezikovajinal fistül teşhisi temel belirti aralıklı idrar kaçırmadır. Yine de bu durumun klinik belirtilerin ortaya çıkması farklı nedenlere göre değişebilir. Örneğin mesanenin yaralanmasından kaynaklanan vezikovajinal fistüller için klinik belirtilerin kendini çok hızlı gösterdiği söylenir. Jinekolojik ameliyat sonrası karında, belin yanlarında ve kasıklarda ağrı, barsaklarda kramp tarzında ağrı atakları ve tıkanma belirtileri ortaya çıkabilir. Bunun yanında ateş yükselmesi idrarın karın içine kaçtığını ve karında toplanarak “ ürinom ” veya idrara bağlı karında “asit” görülebilir. Bu durumda hızla müdahale edilmesi ve fistülün akla gelmesi gerekir.

Buna ek olarak bu gibi idrar kaçırmalarla beraber fistüle bağlı tekrarlayan sistit, idrar yolu infeksiyonları ve hatta böbrek iltihabı olarak görülebilir. Vezikovajinal fistüle ait belirtiler vezikovajinal fistül tedavisinde uygulanacak tedavileri de yönlendirmektedir.

Vezikovajinal Fistül Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Vezikovajinal fistül sorununda tedavinin ne zaman uygulanmasına ait karar, vezikovajinal fistül nedeni, dokunun yapısı ve kalitesi, hastanın ek hastalıklarının durumu ve psikolojisi değerlendirilerek verilir.

Özellikle radyoterapiye bağlı olmayan ve infeksiyon olmayan vezikovajinal fistül olgularında teşhis ile tedavi arasında çok belirgin bir bekleme süresi verilemez. Vezikovajinal fistül tedavisinde başarı oranını geç veya erken yaklaşımın ne kadar etkilediği ölçülemez.

Geleneksel olarak vezikovajinal fistüle neden olan cerrahi ve tedavi arasında 8 – 12 haftalık bir süre geçmesi beklenir. İnfekte fistüller de veya ışın tedavisiyle ilgili olarak fistül gelişmiş ise daha uzun süre beklenmesi tavsiye edilir.

Işın tedavisi sonrasında, dokuların damarsal gelişiminin tekrar yerleşmesi ve doku iyileşmesinin mümkün olduğu kadar sağlanması için 1 yıl beklenebilir. Vezikovajinal fistül tedavisinde konservatif yaklaşım hakkında sormak istediğiniz sorular varsa kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05