+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Vezikovajinal Fistül İçin İlaç Tedavileri

Vezikovajinal Fistülün Görülmesinin Nedeni

Vezikovajinal fistül kısaca vajinayı; mesane, kolon veya rektum gibi başka bir organa bağlayan anormal bir açıklıktır. Mesane ile vajina arasındaki bağlantı olan vezikovajinal fistül, idrar kesesinde birikmesi gereken idrarı, üretradan dışarıya atılmasını engelleyerek bir kısmını vajinada biriktirir ve burada sızıntıya neden olur.

Zor doğumlar vezikovajinal fistülün görülmesinin en sık nedenidir. Zor doğumlar mesanede uzun süreli baskıya neden olduğu için nekroza yol açarak fistül gelişimine sebebiyet vermektedir. Ancak son yıllarda geliştirilen modern doğum yöntemleri sayesinde fistül oluşumlarının önüne geçilmiştir. Vezikovajinal fistül için ilaç tedavisi uygulanması cerrah müdahalenin başarı oranını arttırır.

İlaç Tedavisi

Vezikovajinal fistül tedavisi için özellikle menopozdaki kadın hastalar için dokuların damarlanması ve beslenmesinin arttırılması amacıyla östrojen tedavisi verilebilir. Bu gibi olgularda oral yollarla uygulanan tedaviler ürogenital bölgenin östrojenlenmesi için %40 yetersiz kalabilir. Bu nedenle bunun gibi olgularda vajinal östrojen kremler ile tedaviye destek verilmesi daha uygun olur.

İlaç tedavisi genellikle cerrahi müdahaleden 4-6 hafta önce östrojen destek tedavisinin başlanması önerilir. İlaç tedavisi haftada bir ya da iki kez ve yatmadan önce 2-4 gram dozajlar ile vajinal östrojen uygulaması şeklinde gerçekleşir. Hastanın durumuna göre bu ilaç programına alternatif olarak haftada 3-4 kez ve 1 gram vajinal östrojen uygulaması da tavsiye edilebilir.

Halk arasında bilinen adıyla kortizon yani kortikosteroid, antienflamatuar etkisi olmasına rağmen, yara iyileşmesini geciktireceği için uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez. Ancak tedavinin başlangıcında bölgesel enflamasyonu kontrol altında tutmak için sınırlı bir süre kullanılır.

Fistüle Bağlı Mesane Spazmlarını Önlemek

İdrarın asidifikasyonu özellikle fistüle bağlı sistit, idrar yolu infeksiyonu ve mukus üretimi yanında mesane taşı gelişimine de engel olabileceğinden dolayı tavsiye edilmez.

Vezikovajinal fistül teşhisi konduktan sonra cerrahi uygulamanın gerçekleşeceği zamana kadar, her gün 3 kez 500 mg C vitamini idrar asidifikasyonu da sağlanır.

Genellikle Vezikovajinal Fistül tedavisi için fistüle bağlı mesane spazmlarını önlemek amacıyla antimuskarinik ilaçlar verilir. Vezikovajinal fistül için ilaç tedavileri hakkında sormak istediğiniz sorular için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05