+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Nörolojik İnkontinans İçin Sinir Uyarı Tedavisi

Nörolojik İnkantinans İçin Sinir Uyarısı

Nörolojik inkantinans en çok yaşlılarda ve kadınlarda görülür.  Nörolojik inkontinans (idrar kaçırma), kas ve sinirlerin olması gereken güce ve kontrole daha fazla sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Nörolojik tanısı konulması için hasta ayrıntılı fizik muayene, idrar analizi ve üroflow tetkiklerinin yanında nöroanatomik ve nörofizyolojik evaluasyon ile de değerlendirilir.

Değerlendirmede kullanılan ürodinamik testlerde düşük kapanma basıncı görülmesiyle de bu tanı konabilir. Fakat düşük kapanma basıncı yaşlılarda normal koşullarda da görülebilir. Erkeklerde ise çok nadir görülen nörolojik inkontinans çoğunlukla prostatektomi sonrasında sfinkter hasarından kaynaklanır. Nörolojik inkontinans genellikle gündüz saatlerinde az ya da orta miktarda idrar kaçırma şeklinde görülür.

Sinir Uyarılması Yöntemleri

Nörolojik inkontinans hastalarında devamlı ilaç kulllanmak istemeyenler için aşırı aktif mesane tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi sinirlerin uyarılmasıyla gerçekleştirilir. İki çeşit sinir uyarılması vardır:

Tibial sinir uyarılması:  Bu yöntemle bağırsakları, omuriliğin alt kısmından çıkan ve sakral sinir topluluğu dediğimiz bir bir grup sinir ile uyarılması ve kontrol edilmesi amaçlanır. Tibial sinir uyarılması için iki adet iğne kullanılır. Biri hastanın ayak tabanına diğeri ayak bileğine doğru elektrik akımı için yerleştirilir. Bu iğne cilt üzerinden geçer geçer, ardından bileğin iç kısmından bacak boyunca sakral sinirlere dek uzanan tibial siniri uyarır. Uygulama süresi yaklaşık 12 seanstır ve haftada 1 olarak uygulanır. Bu sinir uyarılması, aktif mesane tedavisinde %60-80 oranlarında başarı sağlar.

Sakral sinir uygulaması: Bu yöntem hastanın cildine yerleştirilen bir elektrod ile pelvik kemiğinin üst kısmından gerçekleştirilir. Cerrahi işlem uygulandıktan sonra vücut dışında bulunan bir cihaz ile jeneratör kontrolü yapılabilir. Bu yöntem iki aşamayla uygulanır. İlk aşama geçici stimülatör elektrodu yerleştirilir ve sinir etkileşimi değerlendirilir. Bu test döneminde sakral sinir uygulamasının etkisi incelenir. Bu etki olumlu yönde gelişiyorsa ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşama da hastanın vücuduna kalıcı stimülasyon elektrodu ve pil yerleştirilerek tedaviye devam edilir.

Büyütme Sistoplastisi (Clam Operasyonu)

Tedaviye dirençli ve özellikle nörojenik AAM’li ciddi semptomları olan hastalarda bu adım son seçenek.

Burada amaç düşük basınçlı yüksek fonksiyonel kapasiteli mesane oluşturmaktadır.

Mesanenin deniz kabuğu gibi ortadan ikiye bölünmesi ile detrüsör kasılmalarını azaltmak ve araya barsak parçasının eklenmesi ile hem fonksiyonel kapasiteyi artırmak hem de istemsiz kontraksiyonlara tampon görevi görmek amaçlanır. Nörolojik inkontinans için sinir uyarı tedavisi hakkında sormak istediğiniz sorular için kliniğimizle iletime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05