+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

İşeme Bozuklukları İçin Üroterapi

İşeme Bozukluğu Tedavisinde Üroterapi Yöntemi

İşeme bozukluğu tedavisinde kullanılan üroterapi yöntemi alt üriner sisteminde oluşan dolum ve işeme sorunlarını düzeltmeyi amacıyla uygulanan bir mesane eğitimi ve rehabilitasyon programıdır. Üroterapi alt üriner sistem fonksiyonlarını ilaç ve cerrahi haricindeki yöntemlerle düzelten bir tedavi seçeneğidir.

Üroterapi tedavisinden önce çocuğa mutlaka uygun bir tuvalet eğitimi verilmiş olması gerekmektedir.

İşeme bozuklukları tedavisi için üroterapi sıvı alımının önemi, konstipasyonun engellenmesi, işeme günlüğünün tutulması ve düzenli takip edilmesi şeklinde uygulanır. Standart üroterapi; düzenli işeme, doğru işeme postürü, tutma manevralarından kaçınma ve yaşam tarzının düzenlenmesine dayalı tedavi seçeneğidir.

İşeme bozuklukları tedavisi için kullanılan üroterapi yerine pek çok kaynakta davranışsal tedavi, mesane eğitimi ve alt üriner sistem rehabilitasyonu terimlerini de kullanılmaktadır.

Üroterapi Uygularken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşeme bozuklukları genellikle çocuklarda karşılaşılan problemlerdendir. Sağlıklı çocuklarda psikolojik ya da ailesel nedenler ile gelişen üriner sistem bozukluğu olarak değerlendirilen işeme bozuklukları, yanlış tuvalet eğitimi, idrar kesesi ile idrar tutmayı sağlayan sfinkter kası arasındaki uyumsuzluk nedeni ile ortaya çıkabilmektedir.

Üroloji polikliniğe başvuran çocukların %40’ında işeme bozuklukları görülmektedir.

İşeme bozuklukları tedavisi için üroterapi uygularken başarılı sonuç elde etmek için tedavi boyunca uyulması gereken bazı esaslar bulunmaktadır.

  • Bilgilendirme: Üroterapi uygulayan uzman, çocuğa ve aileye alt üriner sistem fonksiyonunu ve sorunun yarattığı bozukluğu anlatması çok önemlidir. Uzmanlar aile ve çocuk için daha açıklayıcı olmak için birkaç normal ve anormal alt üriner sistemi gösteren resimler kullanmaktadır.
  • Düzenli işeme: İdrar hissi olmasa dahi gün içinde 2-3 saat aralıklarla tuvalete gidilmesidir. Tuvalet ihtiyacı duyulduğunda işemenin ertelenmemesi, , idrarın son ana kadar bekletilmemesi, sabah kalkınca ve yatmadan önce mutlaka tuvalete gidilmesi gerekmektedir.
  • Sıvı alımı ve beslenme kontrolü: Mesane için faydalı olmayan kafein, turunçgiller, çikolata ve renkli-boyalı içeceklerden uzak durulmalıdır.  Gündüz saatlerinde hasta sıvı tüketimini arttırması ,akşam ve gece saatlerinde ise sıvı tüketimini azaltması tavsiye edilmektedir.
  • Kabızlığın önlenmesi: Gün içerisinde yeterli sıvı alınması, sulu meyvelerin tüketilmesi önerilir, gerekli durumlarda ilaçlardan yardım alınmaktadır.
  • İşeme sırasında uygun (optimal) postür: Pelvik taban kaslarının yeterli gevşemesi için uygun bir tuvalet postürünün bulunması önemlidir.

İşeme bozuklukları erkeklerde 50 yaşından sonra prostat büyümesine bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır.  Yaşam şeklinden kaynaklanan işeme bozukluğu durumunu engellemek için sıvı alımını olması gerektiği gibi düzenlemeli, gece sıvı tüketimini azaltmalı ve sağlıklı bir şekilde beslenilmelidir.

İşeme Bozuklukları Tekrarlaması

İşeme bozuklukları tekrarlaması bazı hastalarda görülebilmektedir. Özellikle nörolojik ve yaşam şeklinden kaynaklanarak ortaya çıkan işeme bozukluklarında tedavi sonrası tekrarlama yaşanabilmektedir.

Sinirsel zedelenme ve inme gibi durumların tekrarlanmasıyla işeme bozukluğu tekrarlanacaktır.

İşeme bozuklukları tedavi edilmediği sürece sosyal izolasyona, psikolojik sıkıntılara, saygı yitimine ve kendine olan güvenin yitirilmesine neden olacaktır. İşeme bozuklukları tedavisi için üroterapi uygulanması ile ilgili sormak istediğiniz sorular için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05