+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Aşırı Aktif Mesane İçin Davranışsal Tedavi

Mesaneyi Güçlendiren Pelvik Taban Egzersizleri

Aşırı aktif mesane ya da tıbbi kullanım şekliyle AAM, mesane kasının aşırı aktivitesiyle karakterize olan bir rahatsızlıktır.

Gündüz sık idrar yapma, gece idrara kalkma, şiddetli idrar yapma hissi ve ani sıkışma hissinin birlikte görüldüğü bir durumdur.

Genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkan aşırı aktif mesane sendromu, davranışsal tedavi ve diğer yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Genel olarak kadınlarda görülen aşırı aktif mesane sendromu; kişinin hayat kalitesini düşürmektedir.  Aşırı aktif mesane davranışsal tedavi, kliniğimizde uyguladığımız ve hastalarımızdan olumlu yanıt aldığımız yöntemlerden biridir.

Aşırı Aktif Mesane Davranış Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşırı aktif mesane tedavisi için davranışsal tedavi ilk tercih ettiğimiz uygulamalardandır. Yaşam tarzına müdahale edilerek kafeinli, asitli ve baharatlı ve alkollü içeceklerin kısıtlanması, aşırı sıvı alımının azaltılması hedeflenir. Şişman hastaların zayıflaması, sigaranın bırakılması, kabızlığın giderilmesi amaçlanır.

  • Pelvik taban kaslarının eğitimi: Aşırı aktif mesane davranış tedavisi arasında yer alan pelvik taban egzersizleri ile kontrolsüz kasılmalar ortadan kaldırılabilir. Stres tipi idrar kaçırma durumlarında bu egzersizler oldukça etkilidir.
  • Mesane eğitimi: Aşırı aktif mesane tedavisi için mesane eğitimi, zamanlı işeme ve alışkanlık eğitimi de davranışsal tedavi kapsamında uygulanabilir. Hastaya işeme programı yapılarak belirli bir düzen sağlanır. Ani sıkışma kontrol teknikleri hastaya öğretilir. Nedensel uyarılar ortadan kaldırılır. Kişinin sürekli bu konuyu düşünmesi engellenir.
  • İşeme programı: Aşırı aktif mesane davranış tedavisi kapsamında işeme programı da oluşturulur. Hastamız saat başı işemeye yönlendirilir. İstemli işeme yerine mutlaka bu kurala uyması sağlanır. İşeme günlüğünde işemeler arası bir saatten kısa ise 30 dakikalık aralarla başlatılabilir. Bir saatlik aralık sağlandığında haftada 15 dakika uzatılır.
  • Zamanlı işeme: AAM tedavisi sırasında hastamıza zamanlı işeme de öğretilir. Hastaya saatte bir idrar yapması önerilir. Hasta bunda başarılı olur ve idrar kaçırmazsa bu aralıklar 15’er dakika arttırılarak 2-3 saate çıkılabilir. Zamanlı işeme, hastamızın idrar kaçırma durumuna bağlı olarak değiştirilir.

Aşırı aktif mesane davranışsal tedavi yöntemleri arasında en etkili olan pelvik taban egzersizleri olarak da bilinen Kegel egzersizleridir. Mesaneyi güçlendiren pelvik taban egzersizleri sayesinde hasta idrarını kontrol etmeyi öğrenir.

Kontrolsüz Kasılmaları Engelleyen İlaçlar

Ülkemizde kullanılan ilaçlar tolterodin, oksibutinin, trospiyum, fesoterodin, solifanesin, darifenasin ve propiverin’dir. Bu ilaçların hepsi kontrolsüz kasılmaları etkin olarak ortadan kaldırmaktadır.

Fakat bu ilaçların ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, nabız hızında artış ve çarpıntı, hafıza kaybı, kabus görme, uykusuzluk, unutkanlık, uyku hali gibi önemli yan etkileri görülebilmektedir. Bu yan etkiler her ilaçta değişiklik gösterebilmektedir.

İlaç seçimini bir uzmanlaşmış bir hekim yapmalıdır.

Davranışsal tedavi yöntemleri ilaç tedavisi ile birlikte uygulandıkları zaman şiddetli AAM durumlarında başarılı sonuçlar alınmaktadır. Aşırı aktif mesane egzersizleri ve davranışsal tedavi uygulamalarımız hakkında detaylı bilgi için kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05