İğne ile Sıvının Boşaltılması Uygulaması
Hidrosel tedavi seçeneklerinden biri de iğne ile hidrosel kesesine girerek sıvının çekilmesidir. Uzun ve ince bir iğne kullanılarak sıvı boşaltılmaktadır. Kesenin tekrar sıvı dolmasını engellemek için kese içine ilaç enjeksiyonu da yapılır. Aspirasyon ve enjeksiyon genellikle ameliyat sırasında komplikasyon gelişme riski yüksek olan erkeklerde uygulanır.
Hidrosel tedavisinde sıvının boşaltılması tedavisi çok başarılı bir yöntem değildir. Nüks etme riski yüksektir. İğne ile aspirasyon uygulaması sonrasında bölgede sıvının tekrar birikmeye başlaması nedeniyle cerrahi tercih edilir. İleri yaştaki ya da ameliyat için elverişli olmayan hastalarda iğne ile sıvı boşaltılması uygulanmaktadır. Hidrosel tedavisi için en iyi yöntem hidroselektomi ameliyatıdır. Genel ya da lokal anestezi altında uygulanan ameliyat hidroselin kesin olarak tedavi edilmesini sağlar.


İğne Aspirasyon Uygulaması Nasıl Yapılır?
Tedavide iğne ile sıvının boşaltılması steril şartlar oluşturularak uygulanır. İşlem lokal anestezi altında yapılır. İğne ile sıvının boşaltılması uygulaması olan iğne aspirasyon, hastalığın tekrarlamasını engelleyemez. Hidrosel iğne ile tedavi edilirken uzun ve ince bir iğne kullanılarak sıvının boşaltılması amaçlanır. İğne kesenin içine yerleştirilerek sıvı çekilir. Bazı durumlarda kesenin tekrar sıvı dolmasını önlemek için ilaç enjekte edilir.
Cerrahi uygulama tercih edildiğinde ise hem sıvı boşaltılır, hem de fıtık ameliyatında olduğu gibi testis ile karın arasındaki açıklık tamir edilir. İğne aspirasyonu, hidroselle birlikte fıtık olmaması durumunda tercih edilebilir.
İğne aspirasyon uygulaması genellikle ameliyat sırasında komplikasyon gelişme riski yüksek olan erkeklerde uygulanır.
İğne Aspirasyon İşleminde Görülen Yan Etkiler
İğne aspirasyon işleminde en sık görülen yan etkiler, testis torbasında ağrı ve geçici enfeksiyon riskidir. İğneyle hidrosel tedavisi daha sonra hastalığın yeniden tekrar etmesini engellemez.
Geçici olarak iğneyle sıvı boşaltması yaptığımız iğne aspirasyonu tekrarlamaya eğilimli olduğundan ve ilerideki operasyonda yapışıklıklara neden olacağından aslında tercih etmediğimiz bir uygulamadır.
Kesin tedavi yöntemi olarak kullanmasak da bazı hastalarımız bu yöntemi tercih etmektedir. Hastamızın durumuna ve genel sağlığına bağlı olarak, ileri yaşta ve anestezi alamayacak hastalarımızda hidrosel sıvısının iğneyle boşaltılması işlemine karar vermekteyiz. İğne aspirasyon uygulaması hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.