+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Perkütan Taş Cerrahisi Nasıl Uygulanır?

Acısız ve Ağrısız Şekilde Taş Çıkarma Tedavisi

Perkütan taş cerrahisi nedir sorusuna böbrek taşlarını kendi başlarına geçemedikleri zaman vücuttan çıkarmak için kullanılan bir işlem olarak cevap vermek mümkündür. Perkütan taş cerrahisi aynı zamanda perkütan nefrolitotomi olarak da bilinmektedir ve böbrek taşları için sıklıkla kullanılmaktadır. Perkütan taş cerrahisi çoğunlukla daha büyük taşlar için veya ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi veya uteroskopi gibi diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda veya mümkün olmadığında kullanılır.

Perkütan taş cerrahisi genellikle aşağıdaki durumlarda önerilir;

Büyük böbrek taşları böbreğin toplama sisteminin birden fazla kolunu bloke etmiştir. Böbrek taşlarının çapı 2 cm’den daha büyüktür. Büyük taşlar üreterdedir. Diğer tedavi yöntemleri başarısız olmuştur.

Perkütan taş cerrahisi böbrek taşı tedavisi için sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak işlem öncesinde birkaç test yapılmakta ve enfeksiyon veya başka problem belirtileri olup olmadığı kontrol edilmektedir. Aynı zamanda bilgisayarlı tomografi ile, taşların böbreğin neresinde olduğu belirlenmektedir.

Perkütan Taş Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Perkütaş taş cerrahisi diğer işlemlerin kullanılamadığı çok daha büyük taşların tedavisi için tercih edilmektedir. Genellikle komplikasyon görülme sıklığı nadir olsa da bazı riskleri bulunmaktadır.

Perkütan taş cerrahisi riskleri

Perkütan taş cerrahisi sonrasında hastanın bazı komplikasyonlarla karşılaşması muhtemeldir. Tedavinin nasıl yapıldığından önce riskler hakkında bilgilendirilmesi önemlidir. Perkütaş taş cerrahisi riskleri şu şekildedir;

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Böbrek ya da diğer organlarda yaralanmalar
  • Tamamlanmamış taş çıkarma süreci

Perkütaş taş cerrahisi uygulanırken böbreğe ulaşmak için küçük bir kesi yapılarak böbreğe bir fiberoptik kamera yerleştirilir ve işlem için kullanılacak diğer küçük aletler de buradan sokularak taşlar parçalara ayrılır. Parçalar yeterince küçük olduğunda, özel aletler kullanılarak parçalar böbrekten dışarıya çıkarır ve işlem tamamlandığında kesi bölgesi dikilerek gerekli görülmesi durumunda böbrek içinde drenaj tüpleri bırakılabilir.

Perkütaş taş cerrahisi işleminin ardından taşları incelemek ve herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını anlamak için böbrekten çıkarılan taşlar çeşitli testler için kullanılabilir.

Perkütan Taş Cerrahisi Sonrası Süreç

Perkütan taş cerrahisi sonrasında hastanın birkaç gün hastanede kontrol altında tutulması gerekebilir. Hasta eve döndükten sonra ağır kaldırma ve iki ile dört hafta boyunca itme veya çekme hareketlerinden kaçınmak önemlidir. Hastalar bir hafta sonra çalışmaya geri dönebilir.

Eğer perkütan taş cerrahisi sırasında böbreklerde drenaj tüpleri bırakılmışsa, herhangi bir kanama olup olmadığı hasta tarafından takip edilmelidir. Hastanın idrarınızda veya drenaj tüpünüzde ketçap benzeri kan veya kan pıhtıları görmesi acil bir durumun göstergesidir. Aynı zamanda ateş ve titreme de bir sorun olduğunun göstergesidir. Bunlar enfeksiyon belirtileri olabilir.

Perkütan taş cerrahisi sonrasında hastanın dört ile altı hafta sonra tekrar muayeneye gitmesi ve kontrollerini yaptırması gerekmektedir.

Muayene sırasında son durumun kontrol edilmesi için ultrason gibi görüntüleme testleri kullanılabilir. Diğer yandan böbrek taşlarına neyin sebep olduğunu belirlemek için başka testler de yapılmak istenebilir.

Böbrek taşı oluşumu sonrasında teşhis ve tedavi planının hazırlanması önemlidir. Ancak çok büyük böbrek taşları perkütan taş cerrahisi ile tedavi edilebilmekte ve genellikle diğer tedaviler işe yaramamaktadır. Perkütan taş cerrahisi nasıl uygulanır, perkütan taş cerrahisi ameliyatı ya da perkütan taş cerrahisi riskleri ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05