+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üreterosel Teşhisi ve Tedavisi

Böbreğin Alınması Hangi Durumda Gerekli?

Normal bir üriner sistemde, her böbrek bir üretere bağlanır. Üreter, idrarı mesaneye akıtan tüpdür. Üreterosel, mesanenin içindeki üreterin sonunda oluşan balon görünümlü şişliktir. Bir üreterosel genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlerde de görülebilir. Üreterosel idrarın vücuttan dışarı atılmasını engelleyerek tıkanmaya neden olmaktadır. Üreterosel nasıl teşhis edilir ve üreterosel nasıl tedavi edilir soruları öncesinde birkaç bilgi ile üreteroselin tam olarak anlaşılmasını sağlamak isteriz.

Modern tanı yöntemleri ve tedavi uygulamaları

Üreteroseller mesanenin içinde veya mesane boynunda ya da idrar yolunda ortaya çıkabilir. Üreteroseller vezikoüreteral reflü ile ilişkili olabilir. Vezikoüreteral reflü, mesanedeki idrarın bir veya her iki üretere geri akması ve sıklıkla böbreklere geri dönmesiyle ortaya çıkar.

Belirtiler görüldüğünde mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi taktirde kalıcı hasarlar bırakabilir.

Üreterosel Teşhis Yöntemleri

Üreterosel teşhisi için çeşitli yöntemler kullanılmakta olup, genellikle gebelik sırasında gerçekleştirilen rutin ultrason taramaları çoğu çocuk henüz daha doğmadan üreteroselin teşhis edilmesini sağlamaktadır. Bazı bebeklerde doğum öncesi görüntülerde üreterosel görülebilir.

Erken tanı sayesinde sağlığınız yerinde!

Vezikoüreteral reflü ve tıkanıklık bir üreterosel ile ilişkili olabileceğinden, çocukları bir idrar yolu enfeksiyonu da teşhis için yeterli olabilmektedir. Ancak tanıyı doğrulamak ve üreteroselin durumunu kontrol etmek için yine de üreterosel teşhisi için şu testler gerekebilir;

  • Renal mesane ultrasonu: Üreterosel teşhisi için kullanılan bu yöntemde böbrekleri ve mesaneyi görüntülemek için ses dalgaları kullanılır.
  • Voiding sistoüretrografi: Çocuklarda üreterosel teşhisi için kullanılan bu yöntemde idrar yolundan mesaneye bir kateter yerleştirilir. Keteter ile mesaneye bir çözelti doldurularak görüntü elde etmek için özel bir makine (floroskopi) kullanılır. Mesane dolduğunda, üreterosel tanımlanabilir.
  • Böbrek sintigrafisi: Bu testte, her böbreğin nasıl çalıştığını belirlemek ve eğer varsa, tıkanma derecesini gözlemlemek mümkündür. İşlem sırasında damarlara izotop adı verilen özel bir solüsyon enjekte edilir ve izotop böbrekleri açıkça görmeyi mümkün kılar.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): MRG, vücudun ayrıntılı görüntülerini üretmek için büyük bir mıknatıs, radyo frekansı ve bir bilgisayarın bir kombinasyonunu kullanan radyasyon içermeyen bir teşhis sistemidir.

Geliştirilmiş tanı yöntemleri sayesinde avantajlı tedavi uygulamaları yapılmaktadır. Hastaya uygun tedavi planı oluşturulmaktadır.

Üreterosel tedavi seçenekleri – Gelişmiş uygulamalar

Üreterosel tedavi yöntemleri üreteroselin durumuna bağlı olarak tercih edilmektedir. Tüm üreteroseller aynı değildir, çoğu basit bir şekilde yönetilebilir, diğerleri daha kapsamlı bir cerrahi gerektirebilir. Bir üreterosel tedavisi üreteroselin büyüklüğü, Tıkanıklık derecesi, Böbrek fonksiyonu, Mesanenin etkilenip etkilenmediği gibi faktörlere bağlıdır. Üreterosel tedavisi için kullanılan yöntemler;

  • Endoskopik cerrahi: Üreterosel ameliyatı olarak da bilinen bu işlemde genel anestezi uygulanmaktadır. Ameliyat sırasında mesanenin içine bakmak için üretral açıklık içine sistoskop denilen ışıklı bir tüp yerleştirilir ve herhangi bir insizyon yapılmaz. Üreterosel tanımlandığında, sıvıyı boşaltmak için küçük bir insizyon yapılır.
  • Üreteral reimplantasyon: Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu üreterosel tedavisi sırasında küçük bir insizyon açılır ve üreterosel çıkarılır. Aynı zamanda üreter mesane ile birleştiği yerde yeniden toplanır.
  • Nefrektomi: Tek bir böbrekten iki üreterin çıktığı veya tek bir böbrekte iki böbrek pelvisinin bulunması durumunda bu tip bir üreterosel tedavisi tercih edilmektedir. İşlem sırasında böbreğin işlevsiz olduğu alana ameliyat uygulanmaktadır.

Üreterosel tedavisi için hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve hastalığın şiddeti önemlidir. Doğru tanı ile tedavi daha rahat yapılmaktadır.

Üreterosel Risklerine Karşı Önlem Alın!

Tedavi edilmezse, üreterosel mesaneye ve böbreklere zarar verebilir. Üreterosel riskleri olarak idrar retansiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı oluşumu gösterilebilir.

Tedavi edilmeyen üreteroseller böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde mutlaka doktor kontrolü gerekir.

Uzman hekim ve klinik desteği alın!

Üreterosel tedavisi mümkün olan bir hastalık olmakla beraber eren teşhis her zaman önemlidir. Üreterosel teşhisi veya üreterosel tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak isterseniz kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05