+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Teşhisi ve Tedavisi

En Etkili Tedavi Yöntemi Hangisi?

Üreteropelvik bileşke darlığı böbrek pelvisinde görülen bir tıkanıklıktır. Renal pelvis, her üreterin üst ucunda bulunur. Normal durumlarda, iki böbreğin her birinin iki üreteri vardır. Böbrekler, idrar oluşturarak, atık madde ve fazla su kanını süzer. İdrar toplanır ve daha sonra üreterlerden mesaneye doğru akar. Üreteropelvik bileşke darlığı söz konusu olduğunda ise idrar akışı yavaşlar veya tamamen durur. Bu böbrek hasarı riskini artırır. Çoğu üreteropelvik bileşke darlığında böbreklerden sadece biri etkilenir.

Üreteropelvik bileşke darlığı teşhisi nasıl yapılır ve üreteropelvik bileşke darlığı tedavi yöntemleri nelerdir sorularının öncesinde üreteropelvik bileşke darlığı ile alakalı biraz bilgi vermek daha doğru olacaktır. Çoğu üreteropelvik bileşke darlığı bebekler anne karnındayken gelişmektedir. Bu durum üreterin veya böbreğin yapılarının fetüsün gelişmesiyle doğru şekilde oluşmadığının bir göstergesidir. Üreteropelvik bileşke darlığı ateşli idrar yolları enfeksiyonu, böbrek taşı veya idrarda kan görülmesi gibi belirtilere neden olabilmektedir.

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Teşhis Yöntemleri

Üreteropelvik bileşke darlığı teşhisi genellikle doğumdan önce ultrason görüntülemesinde tespit edilse de emin olmak için daha fazla test gereklidir. Doktorlar bir bebekte veya çocukta ne kadar etkin bir şekilde tükendiğini bilmelidir. Üreteropelvik bileşke darlığı teşhisi için kullanılan yöntemler şunlardır;

Kan ve idrar testleri: Üreteropelvik bileşke darlığı teşhisi için tercih edilen bu testler böbreğin vücut atıklarını idrarın içine doğru şekilde filtreleyip filtrelemediğini belirleyebilir.

Nükleer böbrek taraması: Bu tip bir üreteropelvik bileşke darlığı teşhisi yönteminde böbreklerin ne kadar iyi işlevle çalıştığını ve tıkanıklığın derecesini değerlendirmek mümkündür.

İntravenöz pyelogram: Damar yoluyla renkli bir boya maddesinin enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen bu teşhis yönteminde x-ışınları kullanılmakta ve böbrek, renal pelvis ve üreterlerin normal olup olmadığı gözlemlenmektedir.

BT taramaları: Bilgisayarlı tomografi olarak da bilinen bu yöntemle üreteropelvik bileşke darlığı teşhisi için tıkanıklığın durumu tespit edilmektedir.

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Tedavi Yöntemleri

Üreteropelvik bileşke darlığı tedavi yöntemleri tıkanıklığın durumuna bağlı olarak tercih edilmektedir. Böbrek büyümesi bulguları olan genç hastalar ultrason yöntemi ile takip edilir ve buna göre tedavi planı hazırlanır. Üreteropelvik bileşke darlığı tedavisi için kullanılan yöntemler ise şu şekildedir;

Açık pyeloplasti ameliyatı olarak da bilinen üreteropelvik bileşke darlığı ameliyatında küçük bir kesi ile tıkanıklık tedavi edilmektedir. Üreteropelvik bileşke darlığı ameliyatı sırasında üreter renal pelvise yeniden bağlanır ve daha geniş bir açıklığa neden olur. İdrar daha sonra etkili bir şekilde dışarı atılır ve semptomlar giderilir. Üreteropelvik bileşke darlığı tedavisi sırasında hasta genel anestezi altındadır ve genellikle ameliyattan birkaç gün sonrasına kadar hastanede kalır. Piyeloplasti tedavisinde başarı oranı yüzde 95'dir.

Üreteropelvik bileşke darlığı tedavisi için kullanılan bir diğer yöntem de laparoskopik pyeloplastidir. Açık piyeloplasti ile aynı şeyi gerçekleştiren minimal invaziv bir ameliyattır. Karın içinde küçük bir insizyonla yerleştirilen özel bir cerrahi aletle birlikte, ışıklı bir kamera ile ameliyat alanının net bir şekilde görmesini sağlar. Laparoskopik ameliyatlar genellikle daha az kanamaya, ize, enfeksiyon ve kan pıhtılaşma riskine neden olur ve iyileşme süresi daha hızlıdır.

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Tedavisinin Riskleri Neler?

Üreteropelvik bileşke darlığı tedavisi sonrasında bazı sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Üreteropelvik bileşke darlığı tedavisinin riskleri; anestezi sorunları, kan kaybı, kanın pıhtılaşması, enfeksiyon, ağrı, yara izidir.

Üreteropelvik bileşke darlığı teşhisi veya üreteropelvik bileşke darlığı tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05