+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

İnmemiş Testis Teşhisi ve Tedavisi

Çocuklar İçin Ameliyat Riskli Mi?

İnmemiş testis erkek bebeklerde testislerin biri ya da her ikisinin de skrotal keseye geçmediği durumlarda görülen bir durumdur. İnmemiş testis nedenleri henüz tam bilinmemekle beraber genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmekte ve çoğu zaman herhangi bir belirtiye gerek kalmadan elle muayene sırasında tespit edilmektedir.

İnmemiş testis için risk faktörleri neler?

İnmemiş testis teşhisi nasıl yapılır ve inmemiş testis nasıl tedavi edilir soruları özellikle ebeveynler tarafından çok merak edilmektedir. Ancak öncesinde inmemiş testis risk faktörlerinin bilinmesi çok daha doğru olacaktır.

Düşük doğum ağırlığı, erken doğum, inmemiş testis durumu ile alakalı aile öyküsü veya genital gelişim sorunlarının olması, down sendromu veya abdominal duvar defekti gibi büyümeyi kısıtlayabilen durumlar, hamilelik sırasında annenin alkol kullanması risk faktörlerindendir. Tedavinin mutlaka bu faktörlere göre planlanması gerekmektedir.

İnmemiş Testis Teşhis Yöntemleri

İnmemiş testis teşhisi için ilk aşamada fiziki muayene yeterli olsa da daha sonraki aşamalarda testislerinin durumunun belirlenmesi için başka testlere ihtiyaç duyulabilir. İnmemiş testis teşhisi için ilk olarak bebek sıcak bir banyoya yerleştirilmekte ve rahatlamasına yardımcı olarak skrotum etrafındaki derinin genişlemesi beklenmektedir. Böylece muayene daha kolay gerçekleştirir.

İnmemiş testis sendromuna hızlı tanı!

Yeni doğanda inmemiş testis riskini artırabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Ancak bu faktörlerin inmemiş testis probleminin görülmesinde tek başına etkili olmayacağı da bilinmelidir. Kimi zaman bu durumlardan hiçbirini yaşamamış olan bebeklerde de inmemiş testis görülebilir. Bu durumda tanı yöntemleri kullanılmalıdır. Testis skrotumda değilse ve hissedilemiyorsa inmemiş teşhisi için daha ileri testler istenecektir. İnmemiş testis teşhisi için yapılabilecek testler şunlardır;

  • Testisler kasıkta ise, testislerin yerini bulmak için ultrason taraması yapılmaktadır.
  • Kan dolaşımına enjekte edilen kontrast madde ile, testisin kasıkta veya karın bölgesinde olup olmadığını görüntülemek için MRI kullanılmaktadır.
  • Batın bölgesindeki küçük bir insizyondan sokulan, ucunda kamera bulunan tüp yardımı ile testisler laparoskopik yöntemle görüntülenebilir. Bu işlem sırasında testislerin düzeltilmesi de mümkündür.
  • İnmemiş testis teşhisi için nadir de olsa doğrudan karın içinde testislerin yerini belirlemek için açık cerrahi gerekebilir.
  • Hormonların kontrolü için idrar ve kan testleri de istenebilir.

İnmemiş testis teşhisi yapıldıktan sonra farklı tedavi önerileri aileye sunulur. Tercih edilen yönteme göre uygulama yapılır.

İnmemiş testis tedavi seçenekleri – Ameliyat gerekli mi?

İnmemiş testis tedavi yöntemleri için en az 3 ay beklenmesi gerekmektedir. Çünkü vakaların yaklaşık yarısında testisler üç ay içinde kendiliğinden olmaları gereken yere yerleşmektedir. Nadir durumlarda her 100 vakadan 1 ile 2'sinde, çocuk 6 aylık olana kadar testisler gerektiği yere inmemişse tedavi seçenekleri gündeme gelebilir. İnmemiş testis tedavi yöntemleri için tek seçenek vardır, o da cerrahidir.

  • İnmemiş testis ameliyatı olarak bilinen, ancak tıbbi ismiyle orşidopeksi olarak anılan bu cerrahi işlemde inmemiş testislerin olması gerektiği yere yerleştirilmesi mümkündür. İnmemiş testis tedavisi genellikle 6 ile 18 aylık çocuklarda yapılmaktadır. Aynı zamanda operasyonun ertelenmemesi de önemlidir. Çünkü operasyonun ertelenmesi uzun vadede testis kanseri veya infertilite gelişme riskini artırabilir.
  • Testisler skrotumda bulunurlar, çünkü sperm üretmek için vücudun geri kalanından daha düşük bir sıcaklıkta olmaları gerekir; uygun sıcaklıkta değillerse, sperm üretimi bozulur.

İnmemiş testis tedavisi için yapılacak olan ameliyatta karın içinde küçük bir insizyon yapılır ve inguinal kanal aşağıya doğru itilerek testis kasını skrotuma yerleştirmek için küçük cerrahi aletler kullanılır. Aynı zamanda inguinal kanal normal olarak testisin geriye gitmesini önlemek için kapatılır.

İnmemiş Testis Ameliyatı Sonrası İyileşme Sürecine Dikkat!

İnmemiş testis tedavisi sonrasında hasta birkaç saat hastanede tutulur ve ardından evine gönderilir. İyileşme süreci hastanın ne kadar erken tedavi edildiği ile doğru orantılıdır.

İnmemiş testis ameliyatı sonrası iyileşme süreci hemen başlar ve hasta iki gün içinde ayağa kalkmakta ve sonraki iki günde pansumanları yapılmaktadır. 4 günün sonrasında ise banyo yapılmasında bir sakınca yoktur.

Anne ve babalar dikkat, erken tanı çok önemli!

İnmemiş testis teşhisi için erken tanı çok önemli. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarında gördükleri testis problemlerini doktorlarına iletmeleri gerekli. İnmemiş testis teşhisi ve inmemiş testis tedavisi ile alakalı tüm sorularınız için kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-19]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05