+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

İdrar Reflüsü Tedavisinde İlaç Uygulamaları

İdrar Reflüsü Hastalığının En Önemli Nedeni

Vezikoüreteral reflü yani idrar reflüsü üreter dediğimiz idrar kanallarının idrar kanallarının idrar torbasına açıldığı yerdeki bozukluktan kaynaklanır. Bu bozukluktan dolayı idrar, idrar torbasından geri üreterlere ve böbreğe geri gider. Bu duruma da idrar reflüsü veya vezikoüreteral reflü denir. İdrar reflüsü çocukların ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olması reflü şüphesine neden olur.

İdrar reflüsü erkek çocuklarına oranla kız çocuklarında daha sık görülür. Eğer çocuğunuz tekrarlanan bir idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, gece yatağını ıslatıyorsa ve idrar yaparken yan ağrısı oluyorsa idrar reflüsü düşünülmelidir. İdrar reflüsü hastalığı sebebiyle böbreklere bakterilerin kolay ulaşmasına ve böbrek efeksiyonuna oluşur. Bunun yanında böbrek dokusunda kalıcı hasar oluşmasına, böbrek fonksiyonu tam yerine getirememesi ve idrar kanallarıyla böbreğin genişlemesine neden olur.

İdrar Reflüsü İçin İlaç Kullanımı

İdrar reflüsü hastalığının en önemli nedeni böbrekten idrar kesesine idrarı taşıyan kanalın idrar kesesiyle birleştiği kısımda doğumsal bir gelişim kusuru olabilir. İdrar reflüsü tanısı koymak için fizik muayenenin ardından böbrek ve mesane ultrasonografisi, Voiding sistoüretrografi(mesaneye ilaç verilerek çekilen işeme filmi) ve böbrek sintigrafisi çekilir. Bu tetkiklerin yanında enfeksiyon durumunu değerlendirmek ve böbrek fonksiyonlarını kontrol etmek amacıyla kan ve idrar tetkiki de yapılır.

İdrar reflüsü tedavisinde ilaç uygulamalarının öncelikli amacı böbrek reflüsüne neden olabilecek mesane problemleri olup olmadığını anlamak ve bunları çözmek olmalıdır. Eğer mesane çıkışında tıkanıklığa sebep olan bir anormallik görülürse, giderilir. Eğer hastada aşırı kasılmalar oluyorsa gevşetici ilaç tedavisi başlanır. İdrar reflüsü tedavisinde ilaç tedavisi reflü derecesine, hastanın yaşına, böbrek hasarına göre değişir.

İdrar reflüsü tedavisi için düşük doz antibiyotik alınması önerilir. Bu antibiyotik kullanımı idrarın geri kaçması sonucu ortaya çıkabilecek enfeksiyon durumunu önlenerek böbrekte hasar oluşması engeller.

Tedavi Sürecinde Antibiyotik Kullanımı

Tedavi sürecinde antibiyotikler uzun süreli kullanılabilir. Reflü derecesi değişmediği veya koruyucu antibiyotik tedavisine rağmen enfeksiyon olmasının engellenemediği durumlarda hastalara cerrahi tedavi önerilmektedir.

İdrar reflüsü bağlı gelişen böbrekte doku kaybı yaşayan çocuklar için kan basıncı ölçümleri de mutlaka düzenli yapılmalıdır.

Çocukluk döneminde yüksek tansiyon rahatsızlığının en önemli nedenlerinden birisi böbrek reflüsü ve geçirilen enfeksiyon sonrası yara izi olduğu unutulmamalıdır. İdrar reflüsü tedavisinde ilaç uygulamaları hakkında sormak istediğiniz sorular için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05