+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Adrenal Kanseri İçin Radyoterapi Tedavisi

Radyoterapi Yönteminin Amaçları

Adrenal kanseri tedavisi için X ışınları da kullanılabilir. X ışınları ile kanser hücrelerini yok etmek amaçlanır. Tümörün yayılıp yayılmadığı, hastanın durumu radyoterapi kullanımına etki edecektir. Adrenal kanseri için radyoterapi tedavisi, böbrek üstü bezlerinde sınırlı bir etki rolüne sahiptir.

Kanserin kemik ve beyin yayılımı söz konusu ise radyoterapi tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir. Böbreküstü bezindeki kanserin cerrahi olarak çıkarılmasından sonra radyoterapi yöntemi kullanılarak hastalığın tekrar etme riski azaltılabilir. Adrenal radyoterapi tedavisi uygulanırken ilk evre kanseri için genellikle tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrasında uygulanan radyoterapi yönteminin bazı amaçları bulunmaktadır. Bunlar; ameliyat sırasında çıkarılamayan tümörleri tedavi etmek, kanserin nüksetme riskini azaltmak ve beyin, karaciğer veya kemikler gibi kanserin yayılabileceği yerleri tedavi etmektir.

Radyoterapi Yan Etkileri Nelerdir?

Adrenal kanseri ışın tedavisi yapılırken yoğunluk ayarlı radyoterapi işlemi sayesinde, ulaşılması güç alanlardaki tümörlere radyasyon tedavisi verilebilmekte ve sağlıklı dokuların zarar görmesi en aza indirilmektedir. Ayrıca beyindeki metastatik tümörler hedef alınarak stereotaktik radyocerrahi denilen radyasyon tedavisi uygulanmaktadır.

İleri evre adrenal kanserleri için radyoterapi uygulaması genellikle tümör ameliyatla çıkarıldıktan sonra verilir. Radyoterapi tedavisi ile ameliyat sırasında çıkarılamayan tümörlerin yok edilmesi mümkün olabilir. Çoğu hasta radyasyon tedavisi alırken herhangi bir acı hissetmemektedir.

Böbreküstü bezi kanseri ışın tedavisi yan etkileri arasında genel olarak böbrek üzerinde hafif ağrı ya da yanma olabilir. Öksürük, ateş, terleme ya da ağrı durumlarında mutlaka doktorunuza ulaşmanız gerekir.

Radyoterapinin Bilinen En Belirgin Yan Etkileri

Adrenal kanserinde ışın tedavisi kandaki alyuvarları etkileyerek hastanın kendisini yorgun, halsiz ve iştahsız hissetmesi radyoterapinin bilinen en belirgin yan etkileri arasında yer alır. Hasta enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.

Radyoterapi yan etkisi olarak vücutta oluşabilecek küçük kanamalar da gösterilebilir. Işın tedavisi uygulanan bölgede hafif kızarıklıklar ve sulu açık yaralar dahi görülebilir.

Işın tedavisi adrenal kanseri için ileri evrede aktif ve destekleyici olarak kullanılmaktadır. Hastanın tedaviye uygun olup olmadığı ürolog tarafından belirlenirken hastalığın evresi de radyasyon uygulaması için etkendir. Doğru bilgilendirme için kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05